Zanima vas psihologija?

Zamena za san

sanNaučnici su možda, u projektu finansiranom od strane DARPA, otkrili lek kojim će biti moguće eliminisati pospanost. Ustanovljeno je da nazalni sprej koji sadrži oreksin A, hormon koji u prirodnom stanju postoji u mozgu, može da neutrališe efekte deprivacije sna kod majmuna, omogućujući im da na kognitivnim testovima ostvare jednak učinak kao i odmorni majmuni. Prva primena ovog otkrića će najverovatnije biti u tretmanu narkolepsije, teškog poremećaja spavanja.

Džerom Sigel, profesor psihijatrije na UCLA, kaže da ovakav tretman predstavlja "potpuno novi način uvećavanja uzbuđenja, a nova studija pokazuje i da je relativno benigan. On umanjuje pospanost, a ne dovodi do agitacije."

Oreksin A deluje kao obećavajući kandidat za lek koji će biti "zamena za san." Decenijama su stimulansi korišćeni u borbi protiv pospanosti, ali oni izazivaju zavisnost i ostavljaju brojne nuspojave, kao što su povišenje krvnog pritiska i oscilacije raspoloženja. Vojska, na primer, daje amfetamin pilotima koji lete na dugim relacijama. Zbog toga vojska sada finansira ispitivanja novih lekova, poput stimulansa modafinila i oreksina A, kako bi omogućila vojnicima da ostanu budni uz što manje sporednih efekata.

Majmunima u istraživanju je uskraćivan san od 30 do 36 sati, a potom su dobijali ili oreksin A ili slani placebo. Nakon toga, zadavani su im standardni kognitivni testovi. Majmuni koji su dobili oreksin A u nazalnom spreju su postizali gotovo jednake rezultate kao i budni majmuni, dok je kognitivno funkcionisanje majmuna iz kontrolne grupe, kojima je davan placebo, bilo znatno pogoršano.

Rezultati ovog istraživanja, objavljenog 26. decembra u Časopisu za neuronauku, pokazuju ne samo da je oreksin A obnovio kognitivne sposobnosti majmuna, nego je i učinio da njihov mozak na PET skenovima izgleda "budno".

Sigel kaže da je oreksin A jedinstven po tome što je imao uticaj samo na pospane majmune, a ne i na budne, i da je "specifičan u obrtanju efekata pospanosti" bez drugih uticaja na mozak.

Takav proizvod bi bio idealan za sve one koji spavaju manje od preporučenih osam sati dnevno. U Americi je takvih više od 70 procenata.

Ova studija efekata oreksina A je inicirana nakon što je Sigel otkrio da odustvo ovog hormona uzrokuje narkolepsiju. Nalaz je ukazao na ulogu odsustva peptida u javljanju pospanosti. Bilo je logično očekivati da će davanje oreksina A redukovati posledice njegovog deficita.

Sigel dodaje da se do sada radilo na povećavanju uzbuđenja bez rešavanja problema koji je bio u osnovi. "Ako je osnovi problema gubitak oreksina, a jasno je da je tako, onda je oreksin najbolji tretman".

Dr Majkl Tveri, direktor Nacionalnog centra za istraživanje poremećaja spavanja, kaže da su ovi nalazi veoma interesantni, ali i upozorava da dugoročne posledice nespavanja još nisu potpuno poznate. I Tveri i Sigel su primetili da nije sasvim jasno da li tretiranje hemije mozga može da pomogne i kod ostalih problema povezanih sa deprivacijom sna. Nova istraživanja pokazuju da je nedostatak sna povezan sa povećanim rizikom od javljanja kardiovaskularnih bolesti i poremećaja metabolizma.

Ipak, Sigel kaže da Amerikanci već shvataju da je pospanost problem i da su se dugo protiv njega borili brojnim stimulansima. "Moramo da shvatimo da već sad živimo u društvu u kome se sami lečimo kofeinom," dodaje on. Modafinil je takođe postao sredstvo kojim se mnogi zdravi ljudi bore protiv nedostatka sna.

Oreksin A se neće skoro pojaviti u apotekama, jer svakoj komercijalnoj upotrebi leka prethodi proces testiranja i odobravanja koji traje duže od decenije.

Link:  Snorting a Brain Chemical Could Replace Sleep

Tagovi · ·

30.12.2007. 18:09

Vlada - 30.12.2007. 18:33

Ako lek bude odobren za komercijalnu upotrebu, bice zloupotrebljen , cini mi se, vise nego bilo koji drugi.
Trebalo je da se pored vojske ukljuce i fakulteti u finansiranje istrazivanja. Sta je broj pilota u poredjenju sa brojem studenata koji bi konzumirali Oreksin A :)

Dragan - 05.08.2008. 08:44

Mislim da je veoma dobro koristiti sva dostignuca naujke, sve visi i dublji prodor u spoznaji funkcionisanja mozga ali i citavog tela, nacin na koji sedesava zivot..Apsolutno sam pristalica uvodjenja nivih lekova a posebno o recenom Oreksinu-a . Sve sto postoji pod nebeskom kapom , svaki izum, lek , hrana , tehnicka dostignuca, mogu biti zloupotrebljavana. Ali zar zbog pojedinacnih iil procentualno malog broja takvih zlouptreba treba se odreci neceg sto pomaze da zivot bude laksi , cocvek zdraviji i srecniji.
Zar je trebalo i treba ukinuti atomsku enegrgiju zato sto su amerikanci pre 60 godna bacili tu paklenu napravu na japanske gradjanje.Ne nikako. Zar ukinuti proizvodnju oruzja, kratkh cevi , pistolja , pusaka, zato sto neki tamo ludak ili poremeceni um je ubio nekoga,. Nikako. Uvek ce biti u svim segmentima zloupotreba za bilo koje sredstvo i lek, ali to ne treba da bude znak da se odreknemo necega sto ce bolesnome i onome kome je zaista namenjen pomoci u ozdravljenju ili ublaziti simtome bolesti ili stanja.
Toliko od mene

Dragi janic
Krusevac

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


5 + 9 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too