Zanima vas psihologija?

Vršnjačko nasilje

Bullying je uvek bio rasprostranjen vid nasilja. U Srbiji je 65% učenika bar jednom bila žrtva nasilja, a 24% učenika je nasilje pretrpelo više puta. Verbalno nasilje, vređanje i ponižavanje, je najčešće, dok je fizičko nešto manje zastupljeno. Stanko Matić, predsednik aktiva direktora novosadskih srednjih škola, smatra da nasilja danas ima više nego pre, da je brutalnije i unapred planirano. "Njih, recimo, četvorica se dogovore, presretnu drugara na putu do škole, trojica ga brutalno tuku i ponižavaju, dok četvrti snima. Nakon toga snimak postavljaju na sajt Youtube, a organizovano je i glasanje za najbrutalniji i bezobzirniji snimak".

Škola bez nasilja 

Građansko vaspitanje i veronauka u školama nisu uticali na smanjenje agresivnosti kod dece. Na okruglom stolu o vršnjačkom nasilju, iznet je i predlog da ocena iz vladanja ponovo bude uključena u prosečnu ocenu školskog uspeha. Nošenje oružja u školu je teška povreda ponašanja i nužno je treba prijaviti nadležnim organima. Preporučeno je i da se Unicefov program "Škola bez nasilja" uvede u sve osnovne škole u Vojvodini kako bi se nastavnici, roditelji i učenici osposobili da prepoznaju nasilje i na njega reaguju. Do sada je ovaj program implementiran u 101 školi.

(Radio 021)

Link:  Spot sa Aleksandrom Đorđevićem za kampanju "Škola bez nasilja"

Tagovi ·

21.02.2008. 17:07

romana - 15.03.2008. 12:42

da,istina je da u posljednje vrijeme ima mnogo nasilja ne samo među vršnjacina u školama nego i u izvan razrednim aktivnostima.danas se pokazalo u anketama da svaki treči vršnjak radi banalne stvari fizički pretuče svoga vršnjaka(npr.radi neke uvrijede koja bi se mogla razriješiti mirnim razgovorom...ta riječ može značiti...glupane,kreten ili vrijeđanje neke osobe koja ima dobar utjecaj na tog vršnjaka.15

Tijana - 05.10.2008. 10:36

Mislim da je nasilje definitvno ono sa čim se treba boriti ovaj sajt je upravo takav pa ga svima preporučujem!

Milena - 30.10.2008. 10:08

Kod nas u skoli je ima veoma mnogo nasilja.I volela bi da se to zaustavi

nina - 04.02.2010. 14:22

kako bi mogli zaustaviti ovo vrsnjacko nasilje..???

nikolina - 23.10.2010. 17:12

Cesto sam i sama zrtva nasilja , ali ne od onih boljih od mene , vec od mentalno poremecenih slabica koji ne znaju šta bi od sebe.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


2 + 4 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too