Zanima vas psihologija?

Viša cena, ukusnije vino

vinoU tekstu objavljenom u Sandej Tajmsu opisuje se zanimljivo istraživanje efekata cene na zadovoljstvo konzumenata. Ustanovljeno je da ljudi, nakon što im je dvaput ponuđeno isto vino, kao ukusnije doživljavaju ono za koje im je rečeno da je skuplje. Skenovi mozga su potvrdili da su njihovi centri za zadovoljstvo zaista bili više aktivirani kada su konzumirali "skuplje" vino. Ovo pokazuje da je stvarno zadovoljstvo više određeno cenom, nego samim kvalitetom vina.

Ti nalazi bacaju svetlo na neuralne efekte marketinga, a studije poput ove odražavaju sve veće interesovanje za neuroekonomiju, novu disciplinu, čija je svrha izučavanje načina donošenja kupovnih odluka. Jedan od ciljeva neuroekonomije je i razumevanja podsvesnog značaja luksuznih predmeta, dizajnerskih etiketa i brendova koji više koštaju, a nude tek neznatno viši kvalitet.

U istraživanju efekata cene vina, primenjena je funkcionalna magnetna rezonanca (fMRI) na 20 ispitanika, kojima je davan Kaberne Sovinjon, pri čemu je cena po flaši varirala od 2,5 do 45 funti. Ispitanici su zamoljeni da opišu koliko prijatan je bio ukus vina koje su pili. Većini je "skuplje" vino pružilo veće zadovoljstvo. Prilikom snimanja, uočene su promene u delu mozga poznatom pod imenom medijalni orbito-frontalni korteks. Ta zona igra centralnu ulogu u mnogim tipovima zadovoljstva. Zapaženo je da je aktivacija veća kada su ispitanici konzumirali "skuplje" vino. Ovo pokazuje da je povećano zadovoljstvo bilo autentično, iako je u pitanju bio isti proizvod.

Neki istraživači naglašavaju da učesnici istraživanja nisu plaćali vino i da je moguće da bi njihovo zadovoljstvo, izvedeno iz uverenja da piju skupo vino, bilo umanjeno da su morali da plate račun. Neka istraživanja pokazuju da neki ljudi osećaju zadovoljstvo kad troše novac, dok je za druge to iskustvo neprijatno.

Tagovi · · ·

14.01.2008. 14:44

liverpool - 14.01.2008. 15:15

Cudno je to kako nas mozak radi. Kako se nas ukus kreira prema ceni. Izgleda na vise nevazi ona poslovica sto je skuplje to je bolje.

www.blogoye.org/bodybuilding

Kristian - 29.10.2008. 01:13

Samo produzite sa nadgradjzivanjem sajta.
Pozdrav iz Makedonije!!!

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


4 + 5 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too