Zanima vas psihologija?

Veštačka glupost i malo drugačiji Turingov test

Turingov testAlan Turing, britanski matematičar, je 1950. godine predložio test sposobnosti mašine da demonstrira inteligenciju. Kao kriterijum inteligencije postavljena je sposobnost mašine da prilikom tekstualne komunikacije zavara čoveka tako da ovaj ne može sa sigurošću da odredi da li komunicira sa mašinom ili drugim ljudskim bićem.

Economist piše o jednom drugačijem pristupu testiranja. Poslednjih godina se o inteligenciji mašina uglavnom govorilo kroz primere računara koji uspešno igraju šah protiv ljudi. Najnovije primere upotrebe mašina u pokušajima emulacije ljudske interakcije nalazimo u igrama, pucačinama iz prvog lica.

2K BotPrize je takmičenje koje se održava kao deo IEEE Simpozijuma o računarskoj inteligenciji i igrama. Cilj je prevariti sudije da misle da igraju sa ljudima kada zapravo igraju sa botovima. Botovi i sudije se bore u igri Unreal Tournament 2004, a pobednik će biti onaj bot koji zavara bar četvoricu od pet sudija. Na prošlogodišnjem takmičenju samo jedan bot je uspeo da prevari sudije, i to samo dvojicu.

unreal tournamentRačunare je, naravno, moguće programirati da pucaju onoliko brzo i precizno koliko želite. Grešiti je, međutim, ljudski, tako da prevelika preciznost lako odaje prirodu igrača. Kris Peling, student iz Australije koji je bio jedan od prošlogodišnjih finalista i koji će se takmičiti i ove godine, kaže da uspešan bot mora da bude dovoljno pametan da se kreće kroz trodimanzionalno okruženje, izbegava prepreke, prepoznaje neprijatelje, bira adekvatna oružja i napada protivnike. Ali, pored toga, on mora da ima dovoljno nedostataka bi delovao kao čovek. Džeremi Kotren, programer iz Južne Karoline, naziva to "veštačkom glupošću."

Peling kaže da je najveći izazov u programiranju botova u tome da im se omogući da se nose sa lukavim taktikama sudija. Relativno je lako manipulisati igrom i raditi neprirodne stvari kako bi se izazvale greške u ponašanju loše programiranog bota. A kada sudija primeti samo jedan slučaj neprirodnog ponašanja, igra je završena.

Čak i ako bot zavara sudije, da li bi to uopšte predstavljalo neki značajan napredak u oblasti veštačke inteligencije? Dejvid Fogel, predsednik softverske kompanije iz San Dijega, smatra da to ne bi bio značajan napredak. On kaže da, otkako je Deep Blue porazio Garija Kasparova, pobeda nad najboljim šahistom je veoma brzo izgubila svoj značaj.

(via Mind Hacks)

Tagovi ·

09.09.2009. 15:04

Sanovnik - 17.01.2012. 17:27

Zašto ste prestali da pišete. Ajmo nastaviti polako

Sani - 25.08.2012. 04:18

ma stani malo,a0 a zašto i ti ne bi mogla .. Uh raspisa se ja kao post da pišem Bloger je svako ko ima blog CITAT Dakle, sanomtalsi blogeri, oni u koje svrstavam sebe, su se ’’navukli’’

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


2 + 2 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too