Zanima vas psihologija?

Uticaj marketinga na prepisivanje antidepresiva

lekoviNovo istraživanje marketinga farmaceutskih kompanija je otkrilo kako na lekare i psihijatre utiče brending antidepresiva. Dr Stiven Vord sa Merdok Univerziteta u Pertu će kasnije tokom ove godine objaviti istraživanje u kojem se poredi hemijski sastav antidepresiva sa njihovom marketinškom prezentacijom lekarima. Rezultati otkrivaju da se dobro brendirani i često reklamirani lekovi češće prepisuju nego njihove manje reklamirane alternative.

Dr Vord kaže da lekari ocenjuju predstavnike farmaceutskih kompanija kao svoj drugi po važnosti izvor informacija o leku. "Želeli smo da ustanovimo da li je brend toliko važan ili je to zapravo lek, ili hemijske razlike u lekovima predstavljaju glavni faktor. Ustanovili smo da su podjednako važni," rekao je on.
"Ovo je veliko iznenađenje. Bez obzira na medicinsko obrazovanje, očekivao sam da to bude manje važno, naročito kod psihijatara." Dodao je da u Australiji farmaceutska industrija troši 21.000 dolara po lekaru u svrhe marketinga i brendiranja lekova.

Dr Rosana Kapolingua, predsednica Udruženja lekara Australije odbacuje ove nalaze i tvrdi da lekari prepisuju one lekove za koje smatraju da najviše koriste njihovim pacijentima. "Informacije se distribuiraju kada se na tržište izbaci novi lek," kaže ona. "Možete da vidite da lekari prepisuju novi lek zato što donosi pacijantima nove koristi. On možda ima bolja svojstva od ostalih lekova i videćete trend."

(Australian Broadcasting Corporation: News Online)

Tagovi · ·

18.03.2008. 21:35

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


2 + 1 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too