Zanima vas psihologija?

Umro Albert Hofman

Juče je u svom domu u Bazelu preminuo Albert Hofman, hemičar i tvorac LSD-a. Umro je od srčanog udara u svojoj 102. godini. Njegovo otkriće, LSD, koje je on nazvao svojim "problematičnim detetom" bilo je inspiracija mnogim psiholozima, psihijatrima i generaciji "dece cveća" tokom šezdestih, a istovremeno je i razgnevilo vlasti širom sveta, svrstavši ovu supstancu u zabranjene droge. Jedan od najpoznatijih pobornika upotrebe LSD-a je čuveni psiholog i pisac Timoti Liri.

Albert Hofman, otac LSD-a, nije, bar isprva, bio svestan toga da je CIA uložila milione dolara u finansiranje istraživanja ove hemikalije kao potencijalne droge za kontrolu uma u okviru projekta MKULTRA.

LSD je imao ogroman uticaj na umetnost, kulturu, politiku, nauku i psihologiju. Hofman je ostao posvećen istraživanju sve do svoje smrti i podržao je prva klinička ispitivanja posle tri decenije, koja su prošle godine otpočela u Švajcarskoj.

Sve je otpočelo kada je 16. aprila 1943. slučajno uneo malu količinu u svoj organizam preko prstiju. Zaintrigiran efektom, tri dana kasnije uneo je 250 mikrograma LSD-a i otpočeo svoj trip. Ovaj dan je među fanovima LSD-a poznat kao "bicycle day," jer je Hofman tada iskusio intezivne efekte droge tokom svoje vožnje bicikla do kuće.

U svojoj autobiografiji "Moje problematično dete" Hofman se priseća ovoga iskustva: "U stanju poput sna, zatvorenih očiju (dnevna svetlost mi je bila neprijatno sjajna), opazio sam neprekinut niz fantastičnih slika, izuzetnih oblika sa snažnom, kaleidoskopskom igrom boja. Posle dva sata to stanje je izbeledelo."

Ovo iskustvo je Hofmana vodilo eksperimentima sa ostalim halucinogenima. POstao je veliki pobornik njihove upotrebe u psihoterapiji. Kritikovao je rekreativnu upotrebu LSD-a od strane supkulturnih grupa tokom šezdesetih godina, optužujući amatere da zloupotrebljavaju njegov "lek za dušu," iako nemaju pojma o njegovim pozitivnim i negativnim efektima.

Tagovi · ·

30.04.2008. 09:23

nenad - 16.07.2008. 13:13

veliki covek RIP

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


6 + 3 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too