Zanima vas psihologija?

Tužna deca bolje uočavaju detalje

tužno detePsiholozi sa Univerziteta u Virdžiniji i sa Univerziteta u Plimutu su sproveli eksperimentalno istraživanje sa ciljem da provere istinitost shvatanja prema kojem srećna deca bolje uče. Nalazi ukazuju na to da su tužna deca u prednosti kada je u pitanju rešavanje zadataka koji zahtevaju usmeravanje pažnje na detalje.

Istraživači su sproveli niz eksperimenata sa decom različitog uzrasta koja su u vesela i tužna raspoloženja uvođena pomoću muzike (Mocarta i Malera) i odabranih video snimaka (Knjiga o džungli i Kralj lavova). Nakon toga su deca rešavala zadatke koji su zahtevali usmeravanje pažnje na detalje. Trebalo je da posmatraju sliku sa mnoštvom detalja poput kuće i jednostavan oblik poput trougla i da lociraju oblik u okviru veće slike. Rezultati su nedvosmisleni i u situacijama kada je raspoloženje menjano muzikom i onda kada je korišćeno prikazivanje video snimaka: deca koja su doživljavala osećanje tuge ili neutralna osećanja bolje su rešavala zadatak od one dece koja su bila vesela.

Vodeći istraživač Simon Šnal sa Univerziteta u Plimutu daje psihološko objašnjenje: "Sreća je znak da se sve odvija dobro, što dovodi do globalnog, top-down pristupa obradi informacija. Tuga nam govori da nešto nije u redu i pokreće analitičku obradu koja je orijentisana na detalje. Međutim, važno je naglasiti da postojeća istraživanja pokazuju da je u nekim kontekstima pozitivno raspoloženje korisno za decu, kao što je to slučaj u zadacima koji zahtevaju kreativno mišljenje. Ali ovo istraživanje pokazuje da dobro raspoloženje više šteti nego što koristi kada je potrebno posvetiti pažnju detaljima."

Njen saradnik Vikram Jasval, psiholog sa Univerziteta u Virdžiniji, dodaje da ovi rezultati protivreče zdravorazumskom shvatanju da sreća uvek vodi optimalnim ishodima. "Dobra osećanja koja prate sreću imaju svoju skrivenu cenu. Ona vode određenim stilovima mišljenja koji su pogodni za neke vrste situacija, ali ipak nisu pogodni za sve."

(Medical News Today )

Tagovi · ·

03.06.2008. 16:49

fiilip - 28.06.2008. 16:10

Ponekad nemogu da shvatim istrazivanja doktora ili naucnika.Ja nisam dete ali kada sam tuzan nemogu da zapazim nista.Kada sam tuzan da mi mases ispred ociju ne bi video ruku.

Aleksandra - 01.07.2008. 14:41

Izuzetno logicno! Ukoliko gledamo povrsno pomislili bi da ukoliko smo srecni sve nam ide od ruke. Medjutim, osecanje tuge jeste povezano sa razvijanjem analitickog stava sto, ukoliko prosirimo, moze pomoci i u mnogim drugim situacijama koje zahtevaju resenje a razvijanje analiticnosti definitivno pomaze u svakoj situaciji - SVAKA CAST NA IDEJI I INTERPRETACIJI REZULTATA ISTRAZIVANJA!!!

Jelena - 04.11.2008. 12:29

Eto objasnjenja za moje duuugo studiranje!

Tuzna - 29.03.2009. 12:47

Istina! Zato je mojim profesorima neshvatljivo kako ne znam to i to... a znala sam nesto sto najbolji nisu. Uzivam izucavajuci i uocavajuci detalje. Ali najcesce to uopste nije prakticno.

Maja - 26.04.2009. 13:21

: )
Sjetih se dana kada sam bila malecka.. i primjećujem da tuga utiče prvenstveno na to da se koncentracija "baci" na nešto što izaziva osjećaj bitnosti, pameti, ljepote, pameti i naravno - sreće..
Voljela sam da radim matematiku onda kada sam htjela da bacim misli sa briga koje su odrasli imali a bila sam ih veoma svjesna.
U 25. godini primjećujem sitne nepravilnosti koje većina ne primjećuje i zbog toga se osjećam drugačijom i posebnom : )
Ali sam u opštem posmatranju stvari dobijala dovoljno pažnje i nisam bila opterećena svijetom i zbivanjima..
Veliki broj momenata bio je ispunjen tugom i igrom.
Sada sam veliki optimista i nemam problema kada treba da se suočim sa tugom! đPozz!!

Marija - 05.10.2010. 22:47

Tuga nekada zna da bude bas korisna.Evo bas u ovom slucaju. Da ja licno mislim da tuzna deca obracaju vise paznje na detelje ali sve to zavisi od vrse tuge.
A sto se tice ucenja pa odvrati se paznja od tuge i uzme se knjiga.Ovo nema veze sa onom vrstom tuge kada se oseca bol i patnja jer tada je vrlo tesko uciti.A ono sto se uoci je samo prikaz da se nista ne moze promeniti.

bol i patnja......... - 20.02.2011. 20:41

jel mozete napisati uzroke psiholoskih napadaja molim vas potrebno mi je a ovako stranica je odlicna

Andrijana - 22.04.2014. 16:56

Upravo tako!!!

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


7 + 8 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too