Zanima vas psihologija?

Transkranijalna magnetna stimulacija efikasna u terapiji depresije

depresijaPrvi put se u jednoj opsežnoj studiji transkranijalna magnetna stimulacija pokazala kao efikasan nemedikamentozni tretman depresije. Savremene terapije antidepresivima nemaju efekta barem kod trećine osoba pogođenih ovim afektivnim poremećajem, pa tako upravo transkranijalna magnetna stimulacija može biti terapija izbora za njih.

Transkranijalna magnetna stimulacija (TMS) je neinvazivna tehnika ekscitacije neurona u mozgu, koja se izvodi usmeravanjem magnetnih pulseva preko sklapa. Ona je i ranije identifikovana kao potencijalni tretman depresije, ali su, ranije izvedene, manje studije, pokazale kontradiktorne rezultate.

Istraživanje je sprovedeno na ispitanicima koji nisu imali koristi od terapije antidepresivima, niti su ih uzimali u vreme istraživanja. Nakon četiri do šest nedelja upoređene su reakcije i stope remisije onih koji su primali aktivnu TMS sa onima iz kontrolne grupe. Osobe tretirane aktivnom TMS su u dvostruko većem broju doživele oporavak od onih koji su samo mislili da dobijaju TMS tretman.

U istraživanju je takođe zabeležen veoma mali broj onih koji su odustajali od tretmana, pre svega zbog blagih nuspojava, što ukazuje da pacijenti veoma dobro podnose ovaj tip terapije.

Dr Džon P. Orirdon, jedan od autora projekta i vanredni profesor psihijatrije na Univerzitetu Pensilvanije, zaključuje da rezultati studije pokazuju da TMS predstavlja novu i izazovnu terapijsku opciju za pacijente koji nisu iskusili poboljšanje nakon terapije konvencionalnim antidepresivima. Takođe, rezultati ukazuju na značaj transkranijalne magnetne stimulacije kao samostalnog tretmana depresije.

(izvor: Medical News Today)

Tagovi · · ·

25.11.2007. 17:57

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


6 + 4 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too