Zanima vas psihologija?

Uticaj subliminalnih poruka na političke stavove

Mahanje zastavom je metafora za upravljanje javnog mnjenja ka usvajanju tvrđih, nacionalističkih stavova. Svi znamo koliko često političari pozivaju na "okupljanje pod zastavom." Međutim, istraživanja koja su sproveli naučnici sa Hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu ukazuju da izlaganje subliminalnoj slici nacionalne zastave zapravo dovodi do suprotnog efekta - umerenijih političkih stavova.

Istraživači dalje tvrde da njihove studije pokazuju da, uopšteno govoreći, subliminalne poruke - poruke koje naš mozak obrađuje ali koje nikad ne dospevaju u našu svest - zaista utiču na eksplicitne stavove i političko ponašanje u realnom životu, što je zaključak koji značajno proširuje naše znanje o efektima nesvesnih procesa.

Istraživanja, koja je predvodio dr Ran Hasin, govore da subliminalne prezentacije nacionalnih simbola ne samo da menjaju  političke stavove, nego i utiču na glasačke namere i samo glasanje na izborima. U izveštaju Hasinovog tima se opisuje set eksperimenata pomoću kojih je ispitivan efekat subliminalne prezentacije nacionalne zastave. U eksperimentima je učestvovalo preko 300 studenata Univerziteta.

U prvom eksperimentu, izraelski ispitanici, slučajnim izborom podeljeni u dve grupe, upitani su o svojim političkim stavovima prema ključnim problemima izraelsko-palestinskog sukoba. Pre nego što su dali odgovor, polovini je na monitoru prezentovana subliminalna slika izraelske zastave, dok druga polovina nije bila izložena subliminalnoj slici. Rezultati su pokazali da su se stavovi prve grupe pomerili ka centru. Drugim rečima, kratka prezentacija izraleske zastave - toliko kratka da je nisu ni uočili - je bila dovoljna da dovede do umerenijih stavova. U drugom eksperimentu, sprovedenom tokom nedelja koje su prethodile izraelskom povačenju iz Gaze, ovi rezultati su replicirani i odražavali su centrističke poglede na pitanje povlačenja i jevrejskih naseljenika na Tapadnoj Obali i u Gazi.

Treći eksperiment je održan neposredno pre poslednjih izraelskih opštih izbora. Rezultati su bili identični. Subliminalna prezentacija izraelske zastave je dovela do pomeranja, kako desničara, tako i levičara, do pozicija političkog centra. Ispitanici kojima je izlagan subliminalni stimulus su izražavali veću spremnost da glasaju za partije centra od onih koji nisu bili izloženi subliminalnoj poruci. Posle izbora, istraživači su pozvali učesnike i otkrili da su oni kojima je prezentovana zastava zaista glasali na umerniji način.

Razlozi zbog kojih je ovo prikazivanje dovelo do pomeranja ka umerenijim političkim stavovima tek treba da budu ustanovljeni i analizirani.

Doktor Hasin smatra da su nalazi zanimljivi iz dva razloga. "Prvo, oni pružaju čvrste empirijske dokaze za nesvesne načine na koje nacionalne ideologije suptilno utiču na naše misli i ponašanje. Želimo da proširimo ovo istraživanje kako bi ispitali koje druge ideologije mogu da ostvare to i na koji na čin se to izražava," kaže dr Hasin.

"Drugo," dodaje on, "ovi rezultati značajno proširuju empirijsko znanje o prirodi i uticajima nesvesnih procesa. Sada istražujemo mentalne mehanizme koji leže u osnovi ovoga fenomena, i ja sam uveren da će ovo putovanje doneti nove uvide u našem razumevanju kognitivnog nesvesnog - i sledstveno tome, razumevanju same svesti."

(Medical News Today)

Tagovi · ·

29.12.2007. 17:27

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


8 + 6 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too