Zanima vas psihologija?

Shizofrenija posledica evolucije

schizoBritanski, nemački i kineski naučnici tvrde da je shizofrenija nesrećna posledica rapidne evoolucije ljudskog mozga. Istraživači, predvođeni Filipom Kaitovičem sa Maks Plank Instituta za evolutivnu antrolopogiju i šangajskog ogranka kineske Akademije nauka, ispitivali su mozgove zdravih ljudi i onih obolelih od shizofrenije i poredili ih sa mozgom šimpanza i rezus majmuna.

Kaitovič objašnjava da su naučnici tragali za razlikama u koncentracijama metabolita i ekspresiji genetskih instrukcija kako bi identifikovali "molekularne mehanizme uključene u evoluciju ljudskih kognitivnih sposobnosti." Prema njegovim rečima, otkriveno je da su se u slučajevima  shizofrenije izmenjeni geni i metaboliti rapidno menjali tokom evolucije, naročito oni povezani sa energetskim metabolizmom.

"Naše novo istraživanje sugeriše da je shizofrenija nuzsproizvod povećanja metaboličkih potreba koje se javilo tokom evolucije ljudskog mozga. Naš mozak je jedinstven po svojim enormnih metaboličkim potrebama. Ako uspemo da objasnimo kako naš mozak odražava takav ogroman metabolički tok, imaćemo bolje šanse da razumemo kako mozak fukcioniše i zašto se ponekad kvari," dodao je Kaitovič.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Genome Biology.

(UPI)

Tagovi ·

06.08.2008. 17:10

almir - 08.09.2009. 21:07

Dokazano je da psihički procesi utiču na fiziološke procese.Centralni nervni sistem utiče na rad vegetativnog nervnog sistema a vegetativni nervni sistem kontroliše rad žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem. Žlijezde sa unutrašnjim izlučivanjem luče hormone koji upravljaju metaboličkim procesima.Za normalno funkcionisanje organizma pa tako i mozga potrebno je da svaka žlijezda luči određenu normalnu količinu hormona, koja je potrebna da bi se održala ravnoteža metaboličkih procesa. Poznato je da se uz svaki psihički proces istovremeno odvija i neki fiziološki proces a fiziološki procesi su omogućeni metaboličkim procesima.Šizofrenija(i to ona kod koje nije moguće utvrditi organski uzrok,npr.karcinom sa metastazama na mozak )nastaje zbog pretjeranog i štetnog uticaja centralnog nervnog sistema, zbog čega dolazi do poremećaja rada žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


9 + 8 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too