Zanima vas psihologija?

Rad na daljinu dobar i za poslodavce i za zaposlene

rad na daljinuPsiholozi tvrde da rad na daljinu odgovara i zaposlenima i njihovim poslodavcima, jer uvećava radnu motivaciju i zadovoljstvo poslom, a umanjuje stres i fluktuaciju. Ovi zaključci su zasnovani na meta-analizi 46 istraživanja rada na daljinu sprovedenih na 12.833 zaposlene osobe.

"Naši rezultati pokazuju da rad na daljinu ima pretežno pozitivan efekat, zato što aranžman omogućuje zaposlenima ostvarivanje veće kontrole nad načinom na koji obavljaju svoj posao," rekao je vođa istraživanja Ravi S. Gadžendran. "Autonomija je glavni faktor koji doprinosi zadovoljstvu na poslu i to je potvrđeno našim istraživanjem. Ustanovili smo da su oni koi rade na daljinu prijavili veće zadovoljstvo poslom, manje motivacije za napuštanjem radnog mesta, manje stresa, poboljšanu ravnotežu u odnosu između posla i porodice, i bolje ocene učinka od strane supervizora."

Procenjeno je da je oko 45 miliona Amerikanaca radilo na daljinu 2006., dok ih je 2003. bilo oko 41 milion, navodi se u magazinu WorldatWork. Istraživači rad na daljinu (telecommuting) definišu kao alternativni poslovni dogovor prema kojem zaposleni obavljaju radne zadatke van primarnog ili centralnog radnog okruženja, barem tokom određenog dela svoga radnog vremena, pri čemu se služe elektronskim medijima u komunikaciji sa ljudima u i van organizacije.

Gadžendran i saradnici tvrde da su efekti rada od kuće više pozitivni nego negativni. Iako radnici koji su radili na daljinu tokom tri ili više dana nedeljno prijavljuju pogoršanje odnosa sa kolegama, menadžeri koji su ih nagledali tvrde da rad od kuće nije negativno uticao na njihov učinak. Takođe, zaposleni su smatrali da njihov radni učinak nije ugrožen ovom specifičnom situacijom.

U istraživanje su bili uključeni menadžeri i profesionalci iz oblasti informacionih tehnologija, kao i menadžeri prodaje i marketinga. Prosečna starost je bila 39 godina, a uzorak je bio ujednačen prema polu. Žene su čak pokazale veći napredak u slučajevima rada na daljinu, njihov učinak se pretežno popravio, kao i njihove perspektive u karijeri.

Nasuprot očekivanjima iznesenim u akademskoj i stručnoj literaturi, rad na daljinu nije pokazao direktan štetan uticaj na kvalitet odnosa na radu i procene mogućnosti napredovanja u karijeri.

(izvor: ScienceDaily)

Tagovi · · · · ·

21.11.2007. 21:32

Rad na daljinu - 17.11.2010. 23:32

Interesantna tema koja je i dalje vrlo aktuelna. Postavlja se pitanje koliko je stvarno rad na daljinu aktuelan u nasem regionu.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


3 + 3 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too