Zanima vas psihologija?

Psiholog ozbiljan konkurent za Netflix nagradu

Gevin PoterNetflix, kompanija za iznajmljivanje DVD izdanja, raspisala je u oktobru 2006. godine konkurs za nagradu koja će biti dodeljena onima koji napišu algoritam koji će za 10% nadmašiti Cinematch, Netfliksov softver za preporuku filmova. Za nagradu od milion dolara takmiče se brojni timovi. Međutim, pojavio se i jedan psiholog koji preti da svim tim silnim matematičarima pomrsi račune i preotme nagradu.

Gevin Poter, gotovo anonimni britanski psiholog, iznenada je dospeo na top-listu sa skorom za koji je jednom od vodećih timova trebalo sedam meseci. Gevinov skor je trenutno 8,07 i ispred njega u trci za nagradu se nalazi svega pet timova.

Ovaj četrdesetosmogodišnji konsultant u penziji priznaje da je postovao i pod imenom svoje konsultantske firme Mathematical Capital dva meseca pre nego što se prijavio pod korisničkim imenom "Just a guy in a garage." Obični momak iz garaže, koji btw ne radi u garaži, nije imao ni link na imenu, pošto je smatrao da nije potrebno da ga postavlja dok ne bude imao nešto zaista važno da pokaže. Za njega se saznalo tek kad je do njega došao časopis Wired.

Kada je počeo da se takmiči, Gevin je na svom blogu napisao: "Odlučio sam da ozbiljno shvatim Netflix nagradu. Deluje mi nekako zabavno. Nisam siguran dokle ću dogurati, pošto nisam matematičar. Ipak, kao nezaposleni psiholog, imam dosta vremena na raspolaganju."

U radu mu pomaže njegova ćerka Emili, koju konsultuje u vezi sa problemima više matematike. Ona kaže da ne zna koliko će joj novca otac dati u slučaju da osvoji nagradu.

Gevin se mnogo trudio da razume i primeni kompleksnu matematiku koju većina takmičara koristi. Ipak, on sam se dosta dobro razume u računare. Kao mladić je sklopio jedan kućni kompjuter, a takođe je i pisao softver za predviđanje ishoda utakmica Premijer Lige. Njegova strategija nije da pobedi matematičare u matematici. On želi da iskoristi nešto što oni u svom radu ne dotiču, a to je ljudska psihologija.

Link: This Psychologist Might Outsmart the Math Brains Competing for the Netflix Prize

Tagovi ·

05.03.2008. 18:13

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


4 + 3 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too