Zanima vas psihologija?

Prava dece ugrožena emitovanjem emisija sa nasiljem

americko rvanjePetar Teofilović, vojvođanski ombudsman, skrenuo je pažnju na ugrožavanje prava dece koja su preko televizijskih emisija izložena primerima veoma nasilnog ponašanja. Kao jedan od primera televizijskog programa koji ima štetan efekat navodi se emisija "Američko rvanje" na televiziji Foks. "Iako u najavi emisije gledaoci dobijaju poruku da ne pokušavaju da izvode prikazane egzibicije, primećeno je da deca školskog uzrasta primenjuju viđene rvačke zahvate", kaže se u saopštenju ombudsmana.

Opšte obavezujuće uputstvo doneto na osnovu Zakona o radiodifuziji od strane Republičke radiodifuzne agencije jasno navodi obaveze koje emiteri moraju da ispunjavaju.  "Osim obaveze da posebno najave ili označavaju programe koji mogu ugrožavati decu i omladinu, emiteri ne smeju da emituju materijale koji deluju štetno u vaspitnom, obrazovnom, zdravstvenom ili higijenskom smislu, kao ni sadržaje koji podstiču nasilje," navodi se u saopštenju.

Ombudsman je apelovao na medije koji emituju takav program da se pridržavaju obaveza navedenih u Kodeksu ponašanja emitera ili da program sa nasilnim sadržajem emituju u vremenu od ponoći do šest sati, kada mladi ne bi trebalo da gledaju televiziju. Teofilović je zvaničan dopis uputio Republičkoj radiodifuznoj agenciji, Republičkom savetu za prava deteta i elektronskim medijima koji emituju takve sadržaje.

Prošle nedelje je  Savet Republičke radiodifuzne agencije pozvao predstavnike televizije Foks radi izjašnjavanje u vezi sa emisijom "Američko rvanje".

(B92)

Tagovi ·

10.03.2008. 18:13

Marko - 15.03.2008. 18:49

Mislim da je glupo tuziti Fox televiziju,jer bi posle toga trebalo tuziti skoro sve tv stanice ipak je nasilje u skoro svim filmovima serijama..ovde pak ima molba da se to neradi a koliko znam Rambo nikada nije rekao nemoj te deco da ubijate ljude ovo je samo film :)

override i386 - 04.01.2010. 15:49

Pogrešno je misliti da će deca biti zaštićena tako što će biti sprečena da gledaju ono što ih zanima. Držati nekoga u neznanju nikada nije bilo pametno rešenje. Pogotovo u ovom slučaju, kada deca postanu svesna da neko pokušava da ih izoluje od nekog sadržaja, taj sadržaj će im postati privlačniji i na kraju će ga gledati bez obzira na vreme kada se emituje.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


9 + 1 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too