Zanima vas psihologija?

Pedofilija posledica moždanog poremećaja

Prema novom istraživanju Centra za bolesti zavisnosti i mentalno zdravlje (CAMH), pedofilija je najverovatnije uzrokovana lošim vezama u mozgu. U istraživanju su primenjene magnetna rezonanca i sofisticirane računarske analize kako bi se uporedile grupe pedofila sa grupama kriminalaca čiji zločini nisu bili seksualne prirode. Ustanovljeno je da pedofili imaju znatno manje "bele mase", supstance odgovorne za povezivanje različitih delova mozga.

Ovo otkriće, objavljeno u Časopisu za psihijatrijska istraživanja, u suprotnosti je sa široko prihvaćenim verovanjem da je pedofilija posledica rane traume i zlostavljanja u detinjstvu, te predstavlja do sada najjači dokaz da je pedofilija manifestacija poremećaja u razvoju mozga.

Prethodna istraživanja istog tima naučnika su dala značajne sugestije ka ovom zaključku. Pedofili imaju niži IQ, tri puta veću verovatnoću da su levoruki, a čak su i nižeg rasta od onih koji nisu pedofili.

Psiholog dr Džejms Kantor iz CAMH kaže da "nijedan nalaz is ovog istraživanja nije u prilog nekog tvrđenja da pedofili ne treba da budu krivično odgovorni za svoja nedela. Nemogućnost odabira normalnog seksualnog interesovanja ne znači da ne možete da birate šta ćete činiti."

Nalazi istraživanja upućuji i na neophodnost posvećivanja veće pažnje načinu na koji mozak upravlja seksualnim interesovanjima. Takve informacije mogu biti izvor strategija za prevenciju razvoja pedofilije.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 127 muškaraca, pri čemu su pedofili i oni koji to nisu bili približno brojčano ujednačeni u uzorku.

(izvor: Canada NewsWire)

Tagovi · · ·

29.11.2007. 09:15

Mala - 04.10.2008. 14:54

Zar cemo jos i opravdati takvo ponasanje? Ne verujem da je pedofilija bolest. Tako je nazivamo usled nemogucnosti da zdravorazumski prihvatimo njeno postojanje i sve vecu rasprostranjenost. Ucesnik sam par seminara na tu temu, a osnovna postavka kao i zakljucak bili su da pedofilija nije bolest. Zapravo se zasniva na uticaju i moci za koju pedofili smatraju im s'pravom pripada. Na jako slican nacin se objasnjava i nasilnicko ponasanje.

anchy - 20.01.2009. 17:33

lupaš!!!!

aleksandra - 22.01.2009. 23:49

stvarno lupa!!

daca - 21.05.2009. 21:08

slažem se sa svim

Marko - 14.08.2009. 23:41

Smatram da je pedofilija bolest,ali isto tako smatram da ti kreteni mogu da kontrolisu svoje nagone..sve ih treba zatvoriti

almir - 08.09.2009. 21:26

Pedofilija je karakterni poremećaj.Pedofili su psihopate koji nemaju kontrolu nad seksualnim nagononom.Pošto predstavljaju opasnost za okolinu potrebno ih je smjestiti u ustanovu zatvorenog tipa, gdje bi im se trebao pružiti adekvatan psihijatrijski tretman.

igida - 22.07.2011. 16:55

Danas čitam Vaše komentare o pedofiliji.
Mislim da se dobro sećam da se homoseksualnost komentarisala na sličan način.
Da li to znači da ćemo uskoro imati slične komentare o nekrofiliji, a da će pri tom pedofilija biti na putu opšte prihvaćenosti kao homoseksualnost danas?? Bio je neki doktor pre dvadesetak godina, pa je tvrdio da su homići (i sam je to bio) takvi zato što imaju neku žlezdu u mozgu veću od ostalih ljudi...
Ajd' sada da zatvorimo pedofile u te tzv. ustanove i tamo ih kao leče... A onda dođe neki drugi Hitler i SVE ih pobije... Ili ih možda oslobodi?
Ako je naučno utvrđeno da postoji problem u ''hardveru'' kod takvih, onda daj da se to popravi.
Veoma je verovatno da oni NE MOGU da kontrolišu porive u sebi. Pri tom, koliko sam se informisao, a to ameri uradiše detaljno do koske, pedofilija ima ceo dijapazon oblika, a svaki od njih nijanse. Ako je neko bolestan, onda hajde da mu pomognemo da ozdravi, a ne samo da bacimo ključ i okrenemo leđa. Ako želite ovo potonje, onda mi je zaista krivo što nam Hitler ne poživi još malo - ispunio bi Vam želje.
Svi nepodobni, nenormalni, deformisani, itd. bili bi likvidirani, a od njih napravljen sapun (organski). Da li ste se uostalom, osvrnuli na sebe i pokušali nekad, ali ISKRENO, da se suprotstavite svom demonu, a najzajebaniji od svih je - VI SAMI?! Počnimo sa odvikavanjem od pušenja, više i ne treba da nabrajam.
Ovo sve SAMO u slučaju da se navedeni dokazi o ''kvaru u mozgu'' potpuno dokažu. U protivnom, opet ostaje jedna kompulzivna opsednutost i nemogućnost osobe (pedofila) da svoj život drži pod kontrolom u potpunosti. Ne štitim ih, to je strahota, posledice su lančane i time nesagledive, ali želim da u maniru; TOLERANCIJE, RAZUMEVANJA I ŽELJE DA SE POMOGNE smisli način kako postupati sa tim ... ljudima???
Ima mnogo pametnijih od mene, pa kažite šta imate.

Protagora - 04.07.2013. 12:23

Lupaš bezveze kada povezuješ homoseksualnost s pedofilijom i nekrofilijom ili pak zoofilijom. U homoseksualni odnos ili vezu ili brak stupaju dvije osobe koji osjećaju međusobnu privlačnost, potpuno svjesno i bez prisile. Samim ozakonjenjem homoseksualnih brakova ne šteti se ni na koji način heteroseksualnim, homoseksualci su normalni ljudi kao i svi ostali, obavljaju sve funkcije, obveze kako treba.

U ostala tri slučaja radi se o tome da jedna strana nije svjesna ili ne može odlučiti želi li stupiti u odnos. Dijete ne zna što je seksualnost, obično ga to do određene dobi ne zanima (prakticiranje), ne voli i ne želi da ga se dira, miluje po intimnim mjestima.
Mrtva osoba nije vlasništvo druge osobe i ne može stupiti u nekakav odnos s njome, time se krši prava osobe na dostojanstven pokop i smrt. Životinja nije ljudsko biće i ne znamo želi li stupiti u odnos s drugom stranom, ne može naslijediti imovinu u slučaju braka itd. Zato je bitno razlikovati homoseksualnost od ovih filija. Da, moguće je da će netko tvrditi da mu se prava ukidaju jer ne može provesti svoju volju, no bitan je stav druge strane koji nije sposoban ući u takav odnos.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


1 + 3 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too