Zanima vas psihologija?

Neurotični bot najbolji u Age of Mythology

Grupa austrijskih istraživača veštačke inteligencije je želela da poveća atraktivnost kompjuterskih igara uvođenjem "autonomnih agenata" sa emocionalnim reakcijama. Najpre su pokušali da utvrde koliko su takvi botovi efikasni u sukobu sa uobičajenim (default) AI skriptom. U tu svrhu su iskoristili real-time strategiju Age of Mythology, za koju su napravili četiri bota, čiji je "emocionalni" model delimično bio zasnovan i na "Big five" crtama ličnosti.

Svaki od četiri bota je testiran u sedam borbi sa difolt AI skriptom. Skoro sve pobede su izvojevali botovi kod kojih su simulirane emocionalne reakcije, ali je zapaženo da je do pobede najbrže dolazio neurotični bot. Neke od odlika neurotičnog bota su bile iracionalna procena vrednosti resursa i pribegavanje ekstremnim agresivnim i defanzivnim stilovima igre.

Age of Mythology

Istraživači tvrde da se igrači u igrama suočavaju sa kompjuterima koji deluju "racionalno", te da igra sa kompjuterom koji simulira emocije može predstavljati veći izazov. Testovi "emocionalnih" i, naročito, "neurotičnih" botova u okršaju sa ljudima tek treba da se sprovedu kako bi se ustanovilo koliko suočavanje sa takvim oponentima predstavlja izazov za igrače.

Link:  Neurotic AI has video game edge
Link:  Neuroticism – a competitive advantage (also) for IVAs?

Tagovi ·

06.02.2008. 00:11

Petar - 11.02.2008. 18:46

Vrlo vrlo VRLO zanimljivo!

jeca - 15.02.2008. 22:04

weeeeee........
8)

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


3 + 9 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too