Zanima vas psihologija?

Muzika vašeg mozga

muzika mozgaTerapija muzikom mozga, brain music therapy, je inovativni oblik terapije koji se pojavio početkom devedesetih godina prošlog veka. O njemu se u poslednje vreme, uprkos brojnim sumnjama u naučnim krugovima, sve više govori. Navodno, ova terapija se u praksi pokazala kao veoma uspešna. Izlaganje muzici mozga se koristi u tretmanu brojnih psihičkih tegoba, kao što su poremećaji spavanja, anksioznost, panični poremećaj, socijalna fobija, depresija i poremećaji pažnje.

O čemu se zapravo radi? Terapija muzikom mozga se sastoji u slušanju muzike koja se pomoću kompleksnih algoritmova generiše na osnovu snimljenih moždanih talasa. Ta muzika zvuči kao jednostavna klavirska kompozicija. Procedura preko koje klijenti dolaze do svoje personalizovane muzike je veoma prosta: njihovi moždani talasi u relaksiranom i aktivnom stanju se beleže pomoću EEG opreme (elektroencefalografa), a kasnije se softverski konvertuju u muziku. Slušajući muziku koja odražava određeno stanje, mozak svoju aktivnost modeluje prema njoj. Jednostavno rečeno, slušajući opuštajuću muziku, i to neku vrstu sopstvenog "best ofa", mozak i sam postaje opušten. Muziku mozga je potrebno slušati nekoliko puta dnevno.

Prvi snimak košta oko 550 dolara i ima efekta oko tri meseca, nakon čega se mozak navikne na muziku. Tada obično klijenti, po istoj ceni, dobijaju drugi snimak koji im je od koristi u naredne četiri godine.

Terapija muzikom mozga ima brojne prednosti. Veoma je jednostavna, ugodna i štedi vreme. Pored toga, ona nema neprijatnih sporednih efekata. Možda je upravo ovo idealna muzika za radno okruženje (naročito varijanta sa aktivišućim dejstvom).

U sledećem video klipu dr Orli Piter govori o upotrebi, proceduri i prednostima ove terapije.

Tagovi · · ·

09.01.2008. 16:56

Ljuba - 12.01.2008. 22:07

Bas bih voleo da probam ovo :) Verujem da uspeva!

MIlijana - 01.06.2008. 12:21

U Beogardu funkcionise Udruzenje muzikoterapeuta Srbije, tako da ako nekog zanima vishe informacija o muzikoterapiji moze da se javi na kontakt.
[email protected]

Danijela - 10.09.2008. 21:27

bas me zanima kako zvuci moj mozak... mozda bi valjalo ispitati povezanost slozenosti melodije koja se dobije i nekih parametara licnosti, ili cak i inteligencije.

Super ja - 11.09.2008. 18:46

mogao bi malo pisat o parapsihologiji i psihoanalizi

Dani - 18.09.2008. 19:36

Wow, bilo bi super ovo isprobati! :)) Steta zbog cene, jer ozbiljno verujem da bi moglo pomoci mnoogima. Sta sve danas nece smisliti!

muzikas terapija - 09.05.2016. 15:02

glazbe terapija je stvarno vrijedan

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


3 + 9 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too