Zanima vas psihologija?

Muškarci više uživaju u video igrama

gamingAmerički naučnici su ustanovili da tokom video igara moždani centri za nagrađivanje kod muškaraca pokazuju znatno viši nivo aktivacije od onog koji se u tim okolnostima registruje kod žena. Dr Alan Rajs sa Stenforda kaže da ove međupolne razlike mogu pomoći da se objasni zašto kod muškaraca postoji veća verovatnoća da će razviti zavisnost od video igara.

U ovom istraživanju je učestvovalo 11 muškaraca i 11 žena koji su igrali video igre u intervalima od 24 sekunde, tokom kojih je uređaj za funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) davao dinamičnu sliku o aktivaciji pojedinih regija u mozgu tokom određenih aktivnosti. Kod obe grupe ispitanika je zabeležena aktivnost u mezokortikolimbičkom centru mozga, oblasti koja se obično povezuje sa nagradama i zavisnošću. Muški možgovi su, međutim, pokazali znatno viši nivo aktivacije, koji je bio u korelaciji sa veličinom teritorije koju su osvajali.

"Mislim da se slobodno može tvrditi da muškarci imaju tendenciju da budu više intrinzično teritorijalni," rekao je dr Rajs. "Nije potrebno biti genije da biste otkrili ko su tokom istorije bili osvajači i tirani - to su muškarci."

(UPI)

Tagovi · · ·

05.02.2008. 21:01

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


3 + 9 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too