Zanima vas psihologija?

Međupolne razlike u onlajn kupovini

online shoppingPrema anketi koju je sprovela kompanija Harris Interactive za GSI Commerce, muškarci i žene u SAD se različito ponašaju kada je u pitanju impulsivna onlajn kupovina tokom ove praznične sezone. Pokazalo se da je kod žena češće zastupljena impulsivna kupovina zasnovana na vremenski ograničenim akcijama. Online Holiday Shopping anketa je sprovedena između 19. i 23. oktobra na uzorku od 2.818 punoletnih osoba.

U situacijama kada se potrošačima nude vremenski ograničene akcije, popusti i besplatna isporuka, za 55 procenata žena u dobi između 45 i 54 godine postoji veća verovatnoća da će se upustiti u impulsivnu kupovinu. Sa druge strane, za samo 38 procenata muškaraca iz iste starosne grupe je izglednije da će kupovati onlajn u pomenutim situacijama. Pored toga, 51 posto žena, starosti od 45 do 54 godina, izjavilo je da postoji uticaj da impulsivno kupuju onlajn kada je moguće da robu vrate bez troškova. Samo 36 posto muškaraca je izjavilo da bi mogućnost povraćaja uticala na njihovu kupovinu. Takođe, 59 procenata žena - nasuprot 54 procenata muškaraca - je donekle ili veoma sklono impulsivnoj onlajn kupovini kada su u prilici da kupe "savršen" poklon za nekoga koga poznaju.

Iako se obrasci impulsivne kupovine različito ispoljavaju kod muškaraca i žena, oni su veoma slični kada su u pitanju drugi oblici onlajn kupovine. Trideset četiri posto potrošača oba pola je reklo da obično kupuju preko veb sajtova dobro poznatih kompanija, a 46% žena i 47% muškaraca češće kupuje kod prodavaca koji imaju profesionalno dizajnirane sajtove. Više žena (46%) nego muškaraca (34%) je izjavilo da češće kupuje na veb sajtovima koji nude pogodna pravila povraćaja robe.

(Computerworld)

Tagovi · · ·

14.12.2007. 13:18

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


2 + 5 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too