Zanima vas psihologija?

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

lissete ochoaAktivistkinje ženskih organizacija od 1981. obeležavaju 25. novembar kao dan borbe protiv nasilja. Generalna Skupština UN je odredila ovaj datum kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. UN su pozvale vlade, međunarodne i nevladine organizacije da organizuju aktivnosti u cilju podizanja svesti javnoosti o ovom problemu. Žene širom sveta su žrtve raznih oblika nasilja, a razmere i prava priroda problema su često prikrivene.

Datum obeležavanja je odabran na osnovu dana kada su, po nalogu diktatora Rafaela Truhilja, brutalno ubijene sestre Mirabal, političke aktivistkinje iz Dominikanske Republike.

Ovaj dan takođe označava početak 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Poslednji od ovih 16 dana je 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Jedna od ustanova u našoj zemlji koje zbrinjavaju žene ugrožene porodičnim nasiljem je Sigurna ženska kuća u Novom Sadu. Prema rečima psihologa iz Sigurne kuće, pomoć je, od početka ove godine, zatražilo 400 Novosađanki. Takođe, i u Kragujevcu postoji Sigurna kuća. Direktorka ove ustanove, Vera Simić, izjavila je da je u Kući 105 žena i dece našlo zaštitu. Nažalost, pomenuti brojevi su, svi znamo, daleko od pravog broja zlostavljanih žena.

Današnji datum je odabran kao BlogOpen Action Day.

Tagovi ·

25.11.2007. 20:15

Olivera Ranković - 16.07.2009. 01:18

Razvela sam se pre godinu dana u nadi da ću staviti tačku na psihičko nasilje koje sam trpela godinama. Imam dvoje dece i vršenje roditeljskog prava je pripalo meni s tim da otac može bez ograničenja viđati decu , a uz prethodni dogovor samnom. Bila sam uznemiravana i u toku proteklih godinu dana, ali sam bila na svom terenu, sa prijateljima i komšijama, a ne izolovana bez igde ikoga pa sam odolevala. Pre dva dana, u mom odsustvu, bivši suprug je došao u moju kuću i odveo oboje dece ne obavestivši me ni o čemu. Ne dozvoljava mi da ih viđam, ni da ih čujem i niko ne može da mi pomogne, svi čekaju neku proceduru i savetuju da nađem advokata i znači da ako ja nemam dovoljno novca da platim dobrog advokata, mogu da ostanem i bez dece, koja će ostati psihopatom ocem. Mislim da ova država i zakoni više štite pse lutalice nego žene…

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


2 + 1 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too