Zanima vas psihologija?

Materijalizam i samopoštovanje kod dece

Pritisak vršnjaka, ciljane marketinške kampanje i loše roditeljstvo su često identifikovani kao uzročnici porasta materijalizma kod dece. Sve do sada, malo je bilo govora o pravim razlozima nastanka tog poriva za materijalnim stvarima. Debora Reder Džon, profesorka marketinga na Univerzitetu u Minesoti, otkriva da je materijalizam mladih direktno povezan sa njihovim samopoštovanjem.

Sprovedena su dva istraživanja na tri starosne grupe dece. U prvom, ustanovljeno je da se materijalizam povećava od srednjeg detinjstva (8 i 9 godina) do rane adolescencije (12 i 13 godina), ali potom opada u vremenu završetka srednje škole (od 16 do 18 godina). Ovaj obrazac materijalizma je u suprotnosti sa kretanjem samopoštovanja, koje opada u ranoj adolescenciji, ali se u kasnijoj uvećava.

"Nivo materijalizma kod tinejdžera je neposredno determinisan samopoštovanjem," rekla je Džonova. "Kada samopoštovanje opadne sa ulaskom u adolescenciju, materijalizam doseže vrhunac. A onda, u kasnoj adolescenciji, kada se samopoštovanje povrati, materijalizam opada."

U drugoj studiji, istraživači su uvećavali samopoštovanje dece, dajući im pozitivne informacije o prihvatanju od strane njihovih vršnjaka. Deca su dobijala kartice sa pozitivnim opisima, kao što su "pametan" i "zabavan", a koje su ispisali njihovi drugovi u letnjem kampu. Ova naizgled mala intervencija je drastično smanjila visok nivo materijlizma kod dvanaestogodišnjaka i trinaestogodišnjaka i umeren nivo koji je postojao kod mladih između 16 i 18 godina.

Naročito je značajno ovo zapažanje da se jednostavnim uvećavanjem samopoštovanja može smanjiti fokus na materijlana dobra. Iako vršnjaci i marketing utiču na tinejdžere, materijalizam je direktno povezan sa samopoštovanjem.

Poruka za roditelje je više nego jasna: ohrabrujte decu da dožive osećaj više sopstvene vrednosti i to može smanjiti ispoljavanje materijalizma. Drugim  rečima, više poštovanja znači manje skupih patika i skupih torbica.

Tagovi · ·

02.12.2007. 10:42

DALIJA - 30.09.2009. 17:58

Kad bi se negovale vise duhovne vrednosti,iskrenost,ljubav, pravo prijateljstvo,manje bi se bavili materijalnim stvarima.Roditelji su krivi sto se trude da da deci od nemoguceg stvore moguce.Zato nije ni cudo sto su patike FIRMIRANE POSALE MERA VREDNOSTI NECIJE LICNOSI.sRAMOTA!

almir - 30.09.2009. 23:28

Teško je ne biti konformista a u dječijoj dobi još teže.Ako dijete nema neku stvar koju svi imaju ne može biti "cool" i zbog toga će patiti. Samopoštovanje u toj dobi na žalost zavisi od toga šta o nama misle i govore neki "značajni" drugi a najznačajniji su vršnjaci.Roditelji to znaju pa na sve načine pokušavaju da nabave sve što treba samo da se djeca ne bi osjećala odbačeno.Da bi takvu nenormalnu situaciju promijenili potrebno nam je društvo koje će poticati razvoj zdravih ljudskih osobina (bratske ljubavi,solidarnosti, poštenja itd ), koje bi bile dovoljne da nam društvo prizna da vrijedimo.

To sam samo ja - 21.02.2010. 23:07

Zelimo nesto zbog nekog ko nas ni ne poznaje,zelimo da zadivimo ostale svojim skupim automobilima,telefonima,cipelama,a oni nam u stvari nisu ni vazni.Onda ti isti koji nam nisu vazni i kojima mi nismo vazni zele da zadive nas...Sve se pretvorilo u zacarani krug,a onaj ko pokusa da izadje iz kruga(da ostane na staroj garderobi,na onoj prvoj nokiji..)bice cudak i otpadnik od drustvu.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


8 + 7 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too