Zanima vas psihologija?

Ličnost deteta određuje karijeru

Šta ćeš biti kad porasteš? To pitanje roditelji često postavljaju svojoj deci u prisustvu drugih ljudi, ponosno iščekujući da dete kaže kako će se, kad poraste, baviti nekom profesijom koja podrazumeva visok društveni status i dobru reputaciju. Moj ujak je, kao mali, često govorio kako će biti lekar, pa ga je jednom prilikom njegova majka, ponoseći se njegovim aspiracijama, tokom posete lekaru, zamolila da kaže čika-doktoru šta će biti kad poraste. On je odgovorio da će biti - svinjar! Neočekivani odgovor je nasmejao lekara i sve nas koji smo kasnije slušali ovu anegdotu.

Šalu na stranu, iako mala deca zaista ne mogu da znaju čime će se baviti u odraslom dobu, njihova ličnost može da ukaže na eventualni pravac kretanja njihove karijere. Buduća karijera nekog deteta, već od njegove šeste godine, može se predvideti na osnovu procene ličnosti. Ovo je glavni nalaz izuzetnog longitudinalnog istraživanja objavljenog 9. januara ove godine na godišnjoj konferenciji Britanskog psihološkog društva.

Dr Stiven Vuds, sa Aston Univerziteta i Sara Hempson, sa Oregonskog instituta za istraživanja u SAD, analizirali su podatke dobijene istraživanjem koje je počelo tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Na početku istraživanja, učesnici su bili deca na uzrastu od šest do dvanaest godina. Ličnost svakog deteta procenjivali su njihovi učitelji. Na kraju istraživanja, učesnici, sada u kasnim četrdesetim godinama, popunili su upitnik o svojim prošlim i trenutnim zaposlenjima. Nalazi istraživanja govore da se kasnija zanimanja mogu predvideti na osnovu pola i crta ličnosti u detinjstvu.

Devojčice koje su njihovi učitelji procenili kao manje maštovite i manje radoznale u srednjem dobu su uglavnom radile sa podacima, popunjavale zapise i radile druge poslove jasno definisane pravilima. Sa druge strane, dečaci koje su učitelji procenili kao manje maštovite i manje radoznale su u svom srednjem dobu uglavnom radili fizičke poslove, na građevini i u proizvodnji.

Nasuprot tome, dečaci i devojčice koje su učitelji procenili kao maštovitije i radoznalije su se češće bavili umetnošću i naučnoistraživačkim radom.

Pokazalo se da je ključna osobina ličnosti za predviđanje budućih zanimanja "Otvorenost ka iskustvu." Ova dimenzija je obično opisana kao dečija radoznalost, imaginacija i zainteresovanost za ideje.

A šta je bilo sa ujakom? Iako se decenijama bavio poslom koji nije imao nikakve veze sa odgovorom kojeg je odvalio pred čika-doktorom, na kraju se ipak preorijentisao na poljoprivrednu proizvodnju. :)

Tagovi · · · ·

10.01.2008. 20:10

Gordan - 10.01.2008. 21:13

Lep i interesantan post.Kad nesto pogledam iz licne proslosti mogu vam reci Ima istine u ovome tekstu.
Svaka cast.

Stameny - 11.01.2008. 01:14

Odlican tekst:)
Ja se jedino secam svog ubedjenja da mogu da letim ali nisam postao pilot na kraju :)

Čoda - 11.01.2008. 02:09

Baš sam se pre neki dan setio te čuvene rečenice "Šta ćeš biti kad porasteš?" Ne sećam se stvarno šta sam želeo da budem, ali sam sad siguran da bi moj odgovor tada sa ovom pameti koju imam sada bio: "Pogledću koji se poslovi najbiolje kotiraju na tržištu rada, pa ću biti neki od onih koji rade to." Smatram da bi roditelji trebali da savetuju decu da tako razmišljaju.

Pozdrav :-)

Goran - 11.01.2008. 02:29

...a ja sam hteo da budem predsednik skupštine opštine.
:)

Bojana - 16.07.2009. 11:57

Hahaha...ja se secam da sam se dvoumila izmedju toga da budem partizanka, stjuardesa i cirkuska igracica na trapezu :)
Ima istine u tome-i dan danas sam kombinacija borca, dvorske lude, a avione i visinu OBOZAVAM :)

dalija - 30.09.2009. 17:51

Htela sam biti balerina,pa glumica,pevacica, a zavrsila sam kao prosvetni radnik.Bas sam se usrecila!

almir - 03.10.2009. 11:00

Šta će dijete biti kad poraste zavisi od toga u kakvoj okolini odrasta, jer je ličnost djeteta proizvod djelovanja vanjskih faktora na biološki datu osnovu. U većini slučajeva izbor o tome šta će dijete izabrati kao životni poziv zavisi od želje roditelja.Niče je rekao "Nije dovoljno imati talenta već je potrebno i vaše odobrenje za to - zar ne prijatelji moji".

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


2 + 9 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too