Zanima vas psihologija?

Kontroverzna studija seksa među tinejdžerima

teensSeks među mladima možda ima i dobre posledice. Ketrin Pejdž Harden, doktorantkinja kliničke psihologije na Univerzitetu Virdžinije koja je vodila ovaj projekat, kaže da su rezultati iznenadili i nju samu.

U istraživanju je analizirano ponašanje 534 blizanaca istog pola. Ispostavilo se da kod tinejdžera koji su imali seksualne odnose u ranijem uzrastu postoji manja verovatnoća da će ispoljiti delikventno ponašanje u ranom odraslom dobu nego kod onih koji čekaju duže pre stupanja u prvi seksualni odnos.

Istraživački tim je analizirao podatke dobijene od blizanaca kako bi bolje utvrdio da li je posmatrano ponašanje posledica nasleđa ili socioekonomskog okruženja.

Nalazi su takođe pokazali da tinejdžeri koji ranije imaju seks kasnije u životu izgrađuju bolje odnose. Hardenova kaže da želi da dalje istražuje ovu pojavu, kako bi otkrila zašto se to dešava. Ona želi da u budućim istraživanjima obrati pažnju na faktore kao što su tip odnosa (neobavezni ili bliski), mesto i razlog stupanja u seksualni odnos, kao i uzrast seksualnih partnera.

Ona još dodaje da je istraživanje sprovela u cilju da pokaže netačnost konvencionalnog mišljenja prema kome rani seks među tinejdžerima znači problematično ponašanje kasnije u životu. "Imala sam predosećaj da će istraživanje pokazati da nema korelacije između ranih seksualnih odnosa i delikvencije." Taj "predosećaj" je zasnovan na njenom kliničkom iskustvu, gde je primetila da mladi ne smatraju tinejdžerski seks lošim, kao što to čine stariji ljudi.

Tinejdžeri kažu da je seks nekada loš, nekada dobar, a nekada komplikovan. Hardenova tvrdi da su percepcije seksa kao loše stvari bile jednodimenzionalne i nisu odgovarale onome što je slušala. Međutim, ni pored svega toga, ona nije očekivala da će nalazi zapravo pokazati suprotnu sliku. Ona, naravno, priznaje da seks u mladosti može dovesti do zaraze i trudnoće, ali da ti ishodi nisu nužni uz bolje znanje o seksualnom zdravlju i pravilnu upotrebu kontraceptivnih sredstava.

Seks u ranijem uzrastu možda dovodi do jačih romantičnih veza, a jače veze, poput braka, ohrabruju prosocijalno nasuprot antisocijalnom ponašanju. "Iako naši nalazi protivreče tradicionalnim shvatanjima, implikacija koju imam na umu je ohrabrivanje jakih romatičnih veza, a ne neobaveznog, ranog seksa," dodaje Hardenova.

(izvor: Richmond Times-Dispatch)

Tagovi · · ·

04.12.2007. 18:04

Goran Aničić - 04.12.2007. 21:54

Istraživački tim je analizirao podatke dobijene od blizanaca kako bi bolje utvrdio da li je posmatrano ponašanje posledica nasleđa ili socioekonomskog okruženja.

Ova premisa istraživanja nije disjunktivna, već konjuktivna, a bila bi ukoliko bi tih 500 blizanaca živelo u različitim socioekonomskim okruženjima ;)

Goran - 05.12.2007. 02:38

:)
Zaista, dosta metodoloških detalja iz vesti koju sam preneo je nejasno. S obzirom na to da je u pitanju američka kultura, blizanci verovatno u vreme istraživanja već godinama nisu više delili "socioekonomsko" okruženje, jer je delikvencija registrovana u odraslom dobu. Rečenica koju si citirao mi čak sugeriše da su nalazi koji su ovde naglašeni samo deo neke šire studije u kojoj se tragalo za raznim korelatima delikventnog ponašanja.

miccy - 06.05.2009. 14:58

Ova danasnja omladina.xexe.Uvek zurimo da probamo zabranjeno voce do nekih odredjenih god ali posle ***** nema kajanja tkd ne trebamo da zurimo ima vremena i za sex

www.srecanja.com - 19.02.2010. 22:39

Pa seks je uvijek ljekovit za sve. Preporučujem što više svima.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


1 + 8 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too