Zanima vas psihologija?

Koliko smo podložni reklamama?

koka-kola i pepsiKonzerva Koka-Kole pored reči "sjajno" i konzerva Pepsija pored slike srećnog ljubavnog para. Izgleda suviše jednostavno za efektno reklamiranje? Ranija istraživanja su pokazala da na stavove prema brendovima ovakve jednostavne jukstapozicije ne utiču. Međutim, novi članak iz junskog izdanja časopisa Journal of Consumer Research obrađuje temu našeg implicitnog mišljenja i otkriva da smo zapravo više podložni nego što mislimo.

Brajan Gipson sa Central Michigan Univerziteta pokazivao je studentima psihologije dobro poznate brendove napitaka uparene sa rečima i slikama. Neke asocijacije su bile pozitivne: cvetna livada, reč "sjajno" i majka koja drži dete u naručju. Bilo je i negativnih asocijacija: ljudi na groblju, reč "zastrašujuće" i osoba u odelu za zaštitu od kontaminacije.

Učesnicima je tada skretana pažnja pomoću malog kognitivnog zadatka, memorisanja osmocifrenog broja, a potom im je ponuđeno da uzmu Pepsi ili Koka-Kolu, koje su mogli da odnesu kući sa sobom.

Nakon distrakcije, oni koji su na početku imali neutralan stav prema oba brenda, birali su onaj koji je bio uparen sa pozitivnim slikama i rečima u prethodnom zadatku. Štaviše, ovo se dešavalo čak i kad učesnik nije mogao da se seti koji je brend izlagan uz pozitivne informacije.

Kod onih koji su imali preference prema određenom brendu pre eksperimenta, što je utvrđeno u prethodnom testiranju, skretanje pažnje zadatkom memorisanja nije uticalo na izbor pića.

"Ovi rezultati pokazuju kako se formiraju potrošački stavovi i kako se oni primenjuju u situaciji odabira brenda," objašjava Gipson. "Ovi sugerišu da implicitni stavovi prema proizvodima mogu igrati veću ulogu u izboru proizvoda u onim situacijama kada je potrošaču odvraćena pažnja ili kada kupuje impulsivno."

(ScienceDaily)

Tagovi · · ·

21.04.2008. 18:42

bLalalalala - 02.12.2008. 20:28

Mnogo hwala na informaciji=)

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


8 + 5 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too