Zanima vas psihologija?

Kako socijalni pritisak povećava izlaznost birača

glasačka kutijaNovo istraživanje sprovedeno od strane politikologa pokazuje da direktne kampanje slanja pošte koja sadrži aspekt socijalnog pritiska efikasnije utiču na povećanje izlaznosti birača od ostalih vidova mobilizacije glasačkog tela, kao što su upućivanje telefonskih poziva i kampanje od-vrata-do-vrata. Pored toga, slanje pošte je znatno jeftnije od pomenutih tehnika.

U avgustu 2006., pre preliminarnih izbora u Mičigenu, istraživači su poslali jedno od četiri različita pisma na adrese 80.000 domaćinstava ohrabrujući ih da glasaju, pri čemu su poruke sadržale različit nivo socijalnog pritiska. Prva poruka je ljudima govorila da je glasanje građanska dužnost. Druga poruka je glasače obaveštavala da će istraživači proučavati izlaznost na osnovu javnih podataka. U trećoj poruci prezentovana je ranija izlaznost osoba iz domaćinstva. Četvrta poruka je pored izlaznosti članova domaćinstva prikazivala i izlaznost u susedstvu. Treća i četvrta poruka su obaveštavale glasače da će nakon izbora dobiti i izveštaj o izlaznosti članova domaćinstva i suseda na tim izborima.

Kada je u pitanju glasanje, ustanovljeno je da je verovatnije da će se ljudi konformirati jakim socijalnim normama - kao što shvatanje izbora kao građanske dužnosti - ako očekuju da će njihovo ponašanje biti javno registrovano. Na primer, izlaznost u domaćinstvima koja su videla svoju raniju izlaznost je porasla na 34,5%, što je 4,5% više u odnosu na kontrolnu grupu. Mnogo snažniji efekat imao je prikaz izlaznosti domaćinstva uz prikaz izlaznosti suseda. U ovom slučaju je izlaznost bila 37,8%, što je za 8,1% više u odnosu na kontrolnu grupu.

Ovaj fantastičan porast izlaznosti prevazilazi efekat telefonskih poziva i ozbiljno konkuriše efikasnosti kampanje od-vrata-do-vrata. Poređenja radi, smatra se da intervencije poput registracije za dan izbora i glasanje poštom, o kojima se u Americi danas dosta raspravlja, povećavaju izlaznost do 3%. Štaviše, pošta koja sadrži elemente socijalnog pritiska, po ceni od 1,93-3,24 dolara po glasu, daleko je jeftinija od kampanje od-vrata-do-vrata (20 dolara po glasu) i telefonskih poziva (35 dolara po glasu).

Ovo istraživanje pruža zaista vredan uvid u fenomen mobilizacije glasača i potvrđuje efekat socijalnog pritiska na izlaznost. Direktno slanje pošte će, zahvaljujući svom uticaju, postati neizbežno sredstvo tokom vođenja izbornih kampanja.

(Science Daily) 

Tagovi · ·

14.03.2008. 20:50

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


2 + 4 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too