Zanima vas psihologija?

Kako plavuše zaglupljuju muškarce

plavusaVeć decenijama reč "plavuša" ne opisuje samo ženu plave kose, nego i osobu koja nije preterano obdarena inteligencijom. Viceva o plavušama je bezbroj. Naučnici tvrde da je stereotip "glupe plavuše" toliko čvrsto ukorenjen u muškoj psihi da muškarci čak podsvesno postaju gluplji nego što jesu kada ugledaju plavušu. Bez svesne namere, oni se ponašaju manje inteligentno kako bi se složili sa plavokosim ženama, kojima pripisuju nižu inteligenciju.

Ovi nalazi nisu nikakvo iznenađenje za žene i devojke muškaraca koji su pravili budale od sebe zbog neke zgodne plavuše. Ali na naučnom nivou, podaci koji govore da prisustvo plavuša dovodi muškarce do toga da i sami u intelektualnom smislu postaju "plavuše" svedoče o snažnom uticaju stereotipa na ljudsko ponašanje.

U istraživanju pariskih naučnika, muškarcima, ispitanicima, prikazivane su fotografije žena sa različitom bojom kose, da bi potom bilo testirano njihovo opšte znanje. Pokazalo se da su oni kojima su prikazane fotografije plavokosih žena ostvarili slabije rezultate na testu od onih ispitanika kojima su prikazane fotografije brineta i crvenokosih.Tijeri Mejer, koautor ovog istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Experimental Psychology, kaže da rezultati "dokazuju da se ljudi, kada su suočeni sa stereotipima, ponašaju u skladu sa njima. Plavuše imaju potencijal da navedu ljude da se ponašaju gluplje, jer onda oni oponašaju nesvesni stereotip glupe plavuše."

Stereotip o "glupim plavušama" se navodno prvi put pojavljuje u romanu Anite Lus "Muškarci više vole plavuše", prema kome je snimljen nemi film 1928., kao i film sa Merilin Monro 1953.

Neke od sadašnjih slavnih plavuša, poput Paris Hilton, su napravile karijeru praveći gluposti, ali, naravno, nikakav naučni dokaz ne potvrđuje da su plavuše manje inteligentne od drugih žena. Za Merilin Monro se čak govori da je imala IQ oko 170.

Prema istraživačima sa Univerziteta Sent Endrjuz, plava kosa i plave oči su se evolutivno pojavili kod severnoevropskih žena krajem ledenog doba, kako bi se one izdvojile od svojih rivalki u to vreme kada je bilo malo mužjaka. Neki psiholozi tvrde i da, pošto se bebe bele rase često rađaju sa plavom kosom, postoji primalna asocijacija između plavokososti i detinjstva, što navodi ljude da se dive i ulaguju svetlokosim osobama.

Tagovi · ·

21.11.2007. 08:00

Jova - 22.11.2007. 13:06

Ah, te plavuse!

Sta te briga! - 03.04.2008. 11:56

Plavuse su zakon i uopste nisu glupe kao sto si TI napisao...kladim se da i dan danas trcis za nekom plavusom!!!!! BYE

Goran - 03.04.2008. 21:05

Obozavam plavuse! ;)

Creole Lady - 30.04.2008. 17:54

cini mi se da komentari najbolje potvrdjuju izlozenu tezu...

nikola - 01.05.2008. 22:06

Za Merilin Monro se čak govori da je imala IQ oko 170.
(nije valjda da verujes u to!?)

Natasa - 20.07.2008. 17:40

Plavuse uopste nisu glupe,daleko od toga. Npr ja sam plavusa,ali znam da sam inteligentnija od 89% crnki,brineta...

xena - 03.08.2008. 10:55

Slazem se sa Natasom.. I ja sam isto tako plava a daleko pametnija od vecine crnki i brineta..

Danijela - 25.09.2008. 21:06

o skromnosti... bas me zanima po kojim ste parametrima zakljucile da ste pametnije od vecine crnki i brineta.

Mala - 04.10.2008. 15:24

Bravo, Danijela! Bez predrasuda i sa velikom dozom podsmeha citam tekst, ali kad videh sta napisase dve plavuse, mozda i poverujem u istinitost cele price!

Nani - 09.07.2009. 15:03

nije mi jasno od kada je boja kose i farba mejrilo inteligncije?

dok nije bilo farbe babe na selu su govorile "duga kosa kratka pamet" a sada su svi skočili na plavuše. Više mi je tih priča o plavušama i lijepim ali glupim ženama preko glave.

Glup je onaj ko misli da neki vic ili takva glupost može da ima veze sa realnošću.

Millica - 09.07.2010. 00:58

Ja sam farbana crvenokosa.Ofarbala sam se u 7. razredu.Mislim da zena koja zeli sebe da istakne,treba da se ofarba u crveno...Ali,nekome stoji ta boja,a nekome ne.Nemam nista protiv plavusa,ali ih ne volim.Sve boje su lepe na svoj nacin i idu uz karakter osobe koja ih nosi.

Fire Bomb - 08.08.2010. 14:49

Viceve o plavusama su izmislile ljubomorne crnke ili neki muskarac koji nije mogao da ''uhvati'' plavusu. Ionako,vecina plavusa su ustvari farbane crnke i brinete,sto nam govori da su ustvari crnke glupe. A kad bi se prirodna plavusa ofarbala u crno,automatski bi postala pametna? U stereotipe o glupim plavusama mogu da veruju samo ljudi kojima je nos veci od IQ-a.

Bella - 12.09.2012. 12:20

Upravo sam napisala kolumnu na KAKO NAROD KAŽE, , koga interesuje nek pročita pod naslovom "Biti il ne biti"

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


1 + 9 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too