Zanima vas psihologija?

Kako danas tinejdžeri komuniciraju?

Oko 93% tinejdžera u SAD je onlajn. Za postovanje raznih stvari, od video klipova do eseja, internet koristi 64% njih, naspram 54%, koliko ih je u te svrhe koristilo internet krajem 2004. Međutim, i dalje je vodeći način komunikacije telefoniranje preko fiskne telefonije, navodi se u izveštaju o tinejdžerima između 12 i 17 godina. Izveštaj su izradili istraživači Pew Internet & American Life Projekta, koji prate onlajn ponašanje u SAD.

Tinejdžeri ne odbacuju stare tehnologije sa pojavom novih. Oni samo komuniciraju više i češće. Za svaku situaciju oni biraju adekvatno sredstvo, bilo da je to slanje SMS-a na bučnoj žurci, Facebook za kratak pozdrav, instant poruke za višestruke razgovore, ili naprosto sastajanje sa prijateljima licem-u-lice.

Nekih 28% onlajn tinejdžera, uglavnom devojaka, su izvrsni komunikatori, vični mnogobrojnim komunikacionim alatima.

Najmanje korišćeno sredstvo za komunikaciju je imejl. Tinejdžeri takođe koriste blogove, profile na socijalnim mrežama i svoje fotografije i video snimke kako bi se lakše povezali sa ljudima koje poznaju, a nešto ređe i sa nepoznatima. (Oko 66% tinejdžera na neki način ograničava pristup svojim profilima na socijalnim mrežama.)

U izveštaju se navodi da 28% tinejdžera koji su onlajn ima svoj blog, za razliku od 19% u 2004.; 33% kreira i radi za tuđe veb sajtove i blogove, koliko i 2004.; i 39% deli svoje umetničke kreacije onlajn, dok je 33% to činilo 2004. Devojke i dalje češće bloguju nego momci koji su onlajn: 35% devojaka naspram 20% momaka. Ali zato momci češće (19%) postuju video zapise, dok to čini 10% devojaka.

Internet tinejdžerima nudi fidbek za kojim žude. Tinejdžeri su uvek priželjkivali validaciju od strane svojih vršnjaka i od strane odraslih. To je sastavni deo izgradnje njihovog identiteta. Objavljivanje svojih fotografija i video snimaka i dobijanje komentara je dragoceno iskustvo vrednovanja.

Zastupljenost metoda u svakodnevnoj komunikaciji tinejdžera:
- razgovor preko fiksne telefonije: 39%
- razgovor mobilnim telefonom: 35%
- komunikacija uživo: 31%
- instant poruke: 28%
- SMS: 27%
- poruke na socijalnim mrežama: 21%
- imejl: 14%

(USA Today)

Tagovi · ·

21.12.2007. 13:24

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


5 + 8 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too