Zanima vas psihologija?

Frojd dobrodošao na fakultetima, ali ne i na studijama psihologije

sigmund frojdPsihoanaliza i njene ideje o nesvesnom su našle široko uporište u kulturi, od Selindžera do "South Parka," od Felinija do spoljne politike. Međutim, ako neko želi da uči o psihoanalizi na vrhunskim američkim univerzitetima, poslednje mesto na kojem će je naći su odseci za psihologiju.

Novi zveštaj Američke psihoanalitičke asocijacije govori o tome da psihoanaliza, ili ono što se predstavlja kao psihoanaliza, živi u literaturi, filmu, istoriji i društvenim naukama, ali se na departmanima za psihologiju i njihovim udžbenicima tretira kao mrtav istorijski artefakt. Ovo su najnoviji pokazatelji egzistencijalne krize u koju je zapala ova oblast. Za kritičare Frojda, psihoanaliza je samo zastarela praksa, baš poput lečenja pijavicama.

Za psihoanalitičare, koji su izgubili bitku sa drugim oblicima psihoterapije koji obećavaju brže rezultate kroz jeftinije i jednostavnije metode, ovaj izveštaj naglašava goruća pitanja o relevantnosti njihove delatnosti i mogućnosti preživljavanja njihove prakse. S obzirom na ogroman kulturni uticaj psihoanalize, ovo pitanje odzvanja i daleko izvan male grupe psihoanalitičara, koji brinu da će sa postepenim iščezavanjem psihoanalitičke teorije iz gradiva psihologije njene ideje biti nepravilno primenjivane, a novi pristupi zanemarivani. Stoga su psihoanalitičari oformili radnu grupu da bi povećali izloženost studenata idejama psihoanalitičke teorije i terapije.

Na osnovu računarske analize opisa nastavnih kurseva na 150 fakulteta, ustanovljeno je da se psihoanaliza pominje u 1175 kurseva, pri čemu se u 86 procenata kurseva nudi van odseka za psihologiju. Iako studija ima nedostataka, zbog nejasnih opisa kurseva i nepostojanja komparativnih pregleda ranijih godina, ona ipak ukazuje na to gde su završile ideje psihoanalize - uglavnom van studija psihologije.

Za Elis Igli, predsednicu odseka za psihologiju na Nortvestern Univerzitetu, psihoanaliza "više nije mejnstrim", i zbog toga "gubi na težini." Osnovni razlog tome je što, za razliku od ostalih pristupa u psihologiji, validnost psihoanalize nije naučno testirana. Posledica toga je njeno zanemarivanje na studijama psihologije. Sa druge strane, ogroman napredak u drugim oblastima, neuronaukama na primer, je privukao nove studente i resurse, sve više istiskujući psihoanalizu. Takođe, mnogo firme za zdravstveno osiguranje odbijaju da pokrivaju troškove dugotrajnog psihoanalitičkog terapijskog tretmana, još više ograničavajući njen doseg.

Džonatan Lir, psihoanalitičar i filozof na Univerzitetu u Čikagu, kaže da je potreba za merenjem efikasnosti psihoanalize prirodna, ali da nije nimalo jednostavno uspostaviti kriterijume. Tvrdeći da neke važne stvari u ljudskom životu nisu merljive, on izražava nadu da će Frojd i njegova učenja biti reaktuelizovani, jer neki standardni pristupi naprosto nemaju moć da tretiraju mnoga važna pitanja ljudske egzistencije.

(izvor: The New York Times)

Tagovi · ·

26.11.2007. 10:28

Ida Bauer - 26.08.2010. 07:24

Smatram da je velika greska zanemariti Freudovo ucenje, kao i zapustiti psihoanalizu kao vid lijecenja! Jeste da je vrijeme lijecenja, koje zna da traje godinama, uzeto kao jedan od najvecih "nedostataka" lijecenja psihoanalizom, ali ne trebamo ni zaboraviti da se nijedna psihicka bolest ne moze izlijeciti za nekoliko seansi, kao sto se obicno desava u terapijama tipa REBT, te da samo zamazati povrsinu nije pravi nacin da se bolesnom covjeku pomogne. Neophodno je da se dodje do pravog uzroka nekog oboljenja kako bi simptom iscezao. Sramota je, po mom misljenju, izbaciti frojdovce sa fakulteta i ne pokazati svakom mladom covjeku koji zeli jednog dana da se bavi psihologijom, ko je bio "tata" i koliko je doprinjeo nauci, pa neka svako za sebe odluci da li njegovu teoriju treba odbaciti ili ne. Svako ima pravo na vlastiti izbor i misljenje.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


4 + 8 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too