Zanima vas psihologija?

FearFighter - kompjuterski podržana kognitivno-bihejvioralna terapija

Kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT) se pokazala kao efikasan tretman za ljude koji pate od uobičajenih problema mentalnog zdravlja. KBT pomaže ljudima da ostvare željenu promenu fokusiranjem na trenutne teškoće, kako bi se identifikovali personalizovani i vremenski ograničeni terapijski ciljevi i strategije koji se kontinuirano nadziru i evaluiraju. KBT obično poboljšava stanje osoba koje pate od uobičajenih neuroza već kroz šest do dvanaest seansi sa terapeutom.

Kompjuterski podržana kognitivno-bihejvioralna terapija (KKBT/CCBT) je nova metoda sprovođenja KBT preko kompjutera (na zasebnom kompjuteru ili preko interneta). Istraživanja pokazuju da kompjuterski podržana kognitivno-bihejvioralna terapija poboljšava stanje anksioznih i depresivnih klijenata onoliko koliko to čini i terapija licem-u-lice, ali je znatno jefitnija i oduzima manje vremena, pri čemu ne ostavlja nikakve sporedne posledice. Takav oblik terapije je rešenje za mnoge ljude koji žele privatnost i smanjenje stigme. Opsežna istraživanja svedoče o efikasnosti KBT i KKBT u tretmanu anksioznih i paničnih poremećaja, fobija (agorafobije, socijalne fobije, specifičnih fobija), opsesivno-kompulsivnog poremećaja, posttraumatskog stresnog poremećaja i depresije.

FearFighter je oblik terapije preko interneta koji pomaže u tretmanu osoba koje pate od panike, anksioznosti i fobija, a može da pomogne i u slučajevima kada je anksioznost u komorbiditetu sa depresijom. FearFighter omogućuje razrađivanje onoga što izaziva strah, tako da osoba može da nauči kako da se suoči sa strahom dok on ne nestane. Ovo je terapija izlaganjem, gde se ljudi toliko suočavaju sa svojim strahovima tako da se naviknu na njih.

Ovaj oblik tretmana je, navodno, podjednako efikasan kao i ostali postojeći oblici KBT. To je tretman samopomoći koji se sastoji iz deset sesija. Tokom tih deset sesija, FearFighter dozvoljava ljudima da identifikuju određene probleme i da razviju realistične ciljeve tretmana. Efekat tretmana koji FearFighter nudi je evaluiran na uzorku od 700 osoba, te je zbog dobrih rezultata preporučen od nadležnih institucija u Velikoj Britaniji.

Tagovi · ·

26.12.2007. 15:02

Boki - 09.11.2009. 23:39

Kako mogu na srpskom jeziku da pristupim FearFighter terapiji ?

jasmina - 18.02.2010. 13:07

kako bih mogla na srpskom jeziku da pristupim FearFighter terapiji?Inace podrzavam kognitivno-bihejvioralnu terapiju,patim od anksioznosti i panicnih napada pa me interesuje kako bih nesto vise procitala o lecenju kognitivno-bihejvioralnom terapijom.Svuda je samo uopsteno a nema detaljnih objasnjenja

Mica - 07.06.2010. 15:03

kako da preko interneta pristupim Fear Fighter terapiji,na srpkom jeziku?

Goran - 07.06.2010. 19:14

Fear Fighter nije dostupan na srpskom.

Psihologija - 21.06.2010. 17:46

Vrlo zanimljiva ideja. Nadam se da ima i efekta.

Tatiana V. - 29.06.2010. 12:24

Veoma interesantno. Mozda bi se mogla otkupiti licenca i u Srbiji, ili napraviti nesto slicno dostupno nasim ljudima.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


9 + 6 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too