Zanima vas psihologija?

Facebook i MySpace - neki prediktori izbora socijalne mreže

Novo istraživanje sa Northwestern Univerziteta sugeriše da studenti koledža biraju social networking sajtove, kao što su Facebook, MySpace i Xanga, na osnovu svoje rasne i etničke pripadnosti. Obrazovanje njihovih roditelja je takođe faktor koji ih opredeljuje pri ovom izboru.

Ovi nalazi dovode u pitanje demokratsku prirodu onlajn interakcije i suprotstavljaju se uvreženom mišljenju da svi studenti komuniciraju preko Facebooka, popularnog social networking sajta, pokrenutnog 2004. od strane harvardskog studenta.

Ester Hargitaj, autorka studije "Čiji prostor - razlike između korisnika social networking sajtova i onih koji ih ne koriste", tvrdi da su rasa, etničko poreklo i obrazovanje roditelja prediktori odabira socijalne mreže, što ukazuje na to da nema previše mešanja na ovim sajtovima između ljudi sa različitim socijalnim poreklom.

Nalazi govore da Facebook najviše koriste studenti bele rase, dok studenti hispano porekla preferiraju MySpace, a azijski i azijsko-američki studenti najmanje od svih ostalih komuniciraju preko MySpacea. Studenti azijskog porekla koriste manje popularne mreže: Xanga i Friendster. Studenti crne rase se ne razlikuju statistički značajno od ostalih po svom izboru socijalnih mreža.

Takođe, Hargitaj tvrdi da je uočena i statistički značajna pozitivna povezanost između godina školovanja roditelja i izbora servisa Facebook i Xanga, dok je uočena negativna veza između godina obrazovanja roditelja i odabira sajta MySpace. Dakle, roditelji korisnika Facebooka uglavnom imaju diplome koledža, dok korisnici MySpacea imaju roditelje sa nižim obrazovanjem.

Utvrđeno je i da studenti koji žive sa roditeljima znatno manje koriste Facebook od ostalih. Ovo je u suprotnosti sa shvatanjem da socijalne mreže na internetu unapređuju društvenu komunikaciju, jer se pokazalo da oni koji i inače manje komuniciraju sa drugima, manje komuniciraju i onlajn. Onlajn aktivnosti i interakcije nisu nezavisne od "oflajn" identiteta. U istraživanju se pokazalo i da žene, bez obzira na rasu i etničko poreklo, češće imaju ličnu onlajn komunikaciju nego muškarci.

Prema anketi iz 2007. najviše studenata koristi Facebook (četiri od pet), dok tri od četiri studenta tvrde da ga koriste često. Samo jedan od 1060 anketiranih studenata je priznao da nije čuo ni za jednu od šest socijalnih mreža. MySpace koristi 54% studenata, a nešto manje od 40% prijavljuje frekventnu upotrebu. Ostale mreže, Xanga, Friendster, Orkut i Bebo, koristi manje od 10% studenata.

(izvor: ScienceDaily)

Tagovi · · · ·

23.11.2007. 21:29

Dovla - 24.11.2007. 17:52

"oni i koji inače manje komuniciraju sa drugima, manje komuniciraju i onlajn"
I like that one :)

Predrag Popovic - 29.05.2010. 01:34

Otvorena je nova domaca socijalna mreza:
www.gonzaler.com

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


9 + 2 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too