Zanima vas psihologija?

Depresija u Srbiji


Depresija je jedan od najčešćih mentalnih poremećaja. Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju depresivnih ljudi. U ovom prilogu televizije B92, psihoterapeut Zorka Ljupčić kaže da pod depresijom obično podrazumevamo stanja obeležena tužnim raspoloženjem. Iako je tuga prisutna u slučajevima depresije, ona nije dovoljan kriterijum za dijagnostikovanje depresije. Ponekad olako karakterišemo ljude kao depresivne. Sasvim je izvesno da život u Srbiji danas nosi mnogobrojne rizike za pojavu depresije, te da stigma veoma često uskraćuje ljudima nužan psihijatrijski tretman, ali tvrditi da polovina stanovništva boluje od depresije je bespotreban uvod u psihijatrizaciju društva. Nesumnjivo, ima puno tužnih, razočaranih, ali nisu svi oni i depresivni.

Takođe, podatak o samoubistvima u Litvaniji koji iznosi B92 je netačan. U toj zemlji je 2005. na 100.000 stanovnika bilo 38,6 samoubistava (68,1 muškarci i 12,9 žene). Srbija i Crna Gora se nalaze na 16. mestu liste država po stopi samoubistva: 2002. registrovano je 19,3 samoubistva na 100.000 stanovnika (28,8 muškarci i 10,4 žene).

Link: B92 - Kako se boriti sa depresijom

Tagovi · ·

04.01.2008. 16:40

RADENKO - 06.01.2008. 13:23

B92, na veliku zalost, mrzi srpski narod i ruga mu se! I ne samo srpski narod!? Koga vi volite? Znate li sta je tradicija, istorija, religija, postojanje? Kome vi pripadate?
Ili ste "experti": niste niko i nista, niste imali nista, bas vas briga za buducnost, vazna vam je jadna sadasnjost!?
Je li sadasnjost vasa!? Ko vam je kroji?
Gospodo, tuzno je gledati "pozadinu" vasih komentara i "dobronamjernost"!
Pozabavite se problemom i povezanoscu Busa, Bin Ladena,Talibana, Bagdada, Kenije, Pakistana, Obojenih u USA i sl.
Gospodo iz B92, ko vas podrzava, finansira, za koga radite (naravno ako znate), ko ste vi uopste???

Izgleda, vi ste "pravi experti"!?

FRENZEL BLATT - 07.01.2008. 01:20

DA JE TA FAMOZNA RELIGIJA TOLIKO JAKA,LJUDI BI U VERI NASLI OSLONAC I NE BI SEBI ODUZIMALI ZIVOT.

KAKO ISTORIJA NEKOM MOZE DA DA MOTIVACIJU DA VERUJE U BOLJE SUTRA?POGOTOVO KAD NAM JE OVAKVA.STOGA SE JE NAJBOLJE ODRECI I MISLITI NA BUDUCNOST,A TO SE MOZE SAMO AKO SE RADI NA SADASNJOSTI.

DA JE TRADICIJA IMALA DOVOLJNO SNAGE DA OPSTANE,OPSTALA BI.TRADICIJA KOJA SE LAKO RUSI-KOD NJE JE SAMO PITANJE VREMENA KAD CE DA NESTANE,A POD UTICAJEM ZAPADNIH SILA ONA SE KOD NAS NEOCEKIVANO BRZO RASPADA.

TI "LIDERI" POPUT BUSA I NJEMU SLICNIH NISU FAKTOR KOJI JE PROUZROKOVAO SVE GORE NAVEDENE PROBLEME.SLICNI PROBLEMI POSTOJALI SU ODUVEK I POSTOJACE,A BIN LADEN I OSTALI SAMO KORISTE SITUACIJU,A DA NEMA SITUACIJE-NE BI IMALI STA NI DA ISKORISTE.ONI TU NISU PRESUDNI.SVET JE TAKAV,TAKVA JE LJUDSKA PRIRODA,A NAUKA I PSIHOLOGIJA KOJA SE BAVI UPRAVO TIME-NIKOM NE MOGU DA NASKODE.

dranagstoj - 13.02.2011. 13:43

Gospodo, tuzno je gledati "pozadinu" vasih komentara i "dobronamjernost"!
Pozabavite se problemom i povezanoscu Busa, Bin Ladena,Talibana, Bagdada, Kenije, Pakistana, Obojenih u USA i sl.prodaja nekrenina

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


6 + 6 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too