Zanima vas psihologija?

Deca se plaše klovnova

klovnDeca uopšte ne vole klovnove, pokazuju rezultati jedne ankete. Izgleda da je Stiven King bio u pravu.

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu su pokušavali da otkriju kako mogu da unaprede dekoracije na dečjim odeljenjima bolnica. Rezultati su pokazali da nijedan od 250 pacijenata, na uzrastu od 4 do 16 godina, ne voli klovnove. Pokazalo se da se starija deca čak plaše klovnova.

Peni Kertis, sa Unverziteta u Šefildu, kaže da "mi kao odrasli pravimo pretpostavke o tome šta odgovara deci. Otkrili smo da kod dece postoji univerzalna averzija prema klovnovima. Mnoga deca ih smatraju zastrašujućim i nepojmljivim."

Link: Don't send in the clowns

Tagovi ·

18.01.2008. 14:37

Viktor - 18.01.2008. 15:45

Zvuci potpuno logicno - deca, a i stariji osecaju strah jer se iza maske srecnog lica moze skrivati potpuno suprotna emocija. Verovatno ima veze sa rasponom izmedju tih ekstremnih osecanja.
E sad, nije mi jasno kako su se klovnovi odrzali na sceni ovoliko dugo :D

Vlajko - 24.01.2008. 00:05

I ja sam se ko mali bojao klovnova. Secam se kada sam gledao horor IT da nisam smeo posle toga u WC da idem plaseci se crvenog balona koji odatle izlazi :)

Dovla - 24.01.2008. 21:48

He, he. IT je i meni bio dovoljan da se bojim svih veselih klovnova :)

Džejn Dou - 27.01.2008. 19:34

Iskreno, nikada mi nije bilo jasno šta je to što bi trebalo da se dopadne deci kod klovnova? Na stranu to što sam kao klinka gledala "Clownouse" i žestoko se preplašila, mislim da ima nešto groteskno, bizarno, neprirodno i izveštačeno u samoj pojavi klovnova. Samim tim, rezultati istraživanja me nimalo ne iznenađuju.

sduca - 28.01.2008. 20:05

Evo npr. Ja se uopste NE PLASIM klovnova, i nisam ni kad sam bila mala. Naprotiv, potpuno sam ravnodusna prema njima nikada mi nisu skretali neku posebnu paznju!!

Natasa - 20.01.2009. 23:13

Klovnovi i prvobitni izgled njihov cini tuzna facijalna expresija. Oni su tuzna bica koja su "dvorske lude" i zasmejavaju okolinu radnjama i izgledom, te im se svi smeju.
Moze se gledati Jungovski na primer - paralela sa Personom.
Ako se osvrnemo na proslost, imamo gorepomenute dvorske lude (koje se sustinski ne razlikuju od klovnova), koje su bitisale na dvorovima kraljeva. Lude su zabavljale kralja i njegovu svitu direktno "prozivajuci" kralja i njegov nacin vladavine kao i detalje iz zivota. Sluzili su za opustanje, zabavu i prekracivanje dosade. Lude su (Jung) smatrane mracnom stranom kralja, mogle su da rade sve sto kralj nije smeo, mogle su da kazu sve sto kralj nije smeo, a i drugi.
E sad, znate konekciju izmedju Persone (deluje na spolja) i Senke (deluje na unutra) i to sve izgleda prilicno logicno u nekom arhetipskom smislu.
Strah od klovnova ja po ovoj logici moguce shvatiti kao strah od suocavanja sa Senkom, i u socijalnom smislu, strah od skidanja Persone (maske). Dakle, oni koji se plase svoje lose strane - eto im straha od klovnova :)

Luna Aknes - 04.03.2009. 22:38

Natasa, a kako bi objasnila zbog cega se deca toliko plase klovnova? kako deca mogu uopste biti svesna svoje lose strane, i kakvu to losu stranu deca mogu imati?

Dr.Nebuloza - 07.11.2009. 12:14

Ja mislim da je to neki instinkt koji nekad nestaje,a nekad prati ljude kroz ceo život.

Ako se javlja u određenim grupama,onda ga ta grupa i prozvodi!

Klovn je ipak stranac,a roditelji nas uče da se klonimo stranaca...

Жарко - 09.11.2009. 11:53

Наташа, отишла си у крајност заборављајући у свом тумачењу оно што је Јунг тврдио за архетипове - постају израженији са доласком познијих година човека.

Деца су једноставно - деца. Ако се нечег плаше, то пре може бити урођен страх (губитак тла, јак звук...) него страх од Сенке. У чланку се говори о страху код деце а не маторих људи.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


1 + 9 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too