Zanima vas psihologija?

Darežljivost genetski programirana

darezljivostTim istraživača Odeljenja za psihologiju sa Hebrejskog unverziteta u Jerusalimu veruje da je sklonost ka darežljivosti genetski određena. Preko onlajn zadatka koji se sastojao u odluci o poklanjanju ili zadržavanju novca, istraživači su otkrili da se oni koji su poklanjali sav novac, ili bar deo, genetski razlikuju od onih koji su odlučivali da zadrže svoj novac.

Eksperiment je sproveden na 234 onlajn "igrača." Svaki od njih je dobijao 12 dolara, pri čemu je mogao da sadrži sve ili da deo ili ceo iznos pokloni nekom drugom anonimnom igraču. Takođe, analizirana je i DNK učesnika i poređena u zavisnosti od njihovih reakcija. Ustanovljeno je da su osobe koje imaju određene varijante gena AVPR1 u proseku davale 50 procenata više od onih koji nisu imali tu varijantu gena.

"Prema onome što znam, eksperiment je obezbedio prvi dokaz o odnosu varijabilnosti DNK i stvarnog ljuskog altruizma," rekao je dr Arijel Knafo, jedan od autora projekta.

Gen AVPR1 je odgovoran za produkciju receptora, koji omogućuju hormonu, arginin vazopresinu, da deluje na neurone u mozgu. Vazopresin igra ulogu u socijalnom vezivanju. Istraživači su otkrili da je veći altruizam prisutan kod ispitanika sa dužom ključnom sekcijom AVPR1 gena, takozvanim promoterom. Smatra se da duži promoter može da dovede do povećane aktivnosti.

Ovi nalazi mogu biti od pomoći biolozima da rasvetle evolutivnu istoriju altruizma. Primećeno je da varijanta AVPR1 gena postoji i kod voluharica, gde takođe doprinosi socijalnom vezivanju. To ukazuje na mogućnost da altruizam ima duboko ukorenjenu genetičku istoriju, koja je možda preuzela novu ulogu u ljudskoj evoluciji.

(ScienceDaily)

Tagovi · ·

09.12.2007. 14:27

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


6 + 5 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too