Zanima vas psihologija?

Altruizam i lekari

doktorPodstaknut tekstom Ima li lekara u lekarskim komisijama, zapitao sam se koliko je altruizam uopšte izražen među pripadnicima ove profesije, među ljudima kojima je možda i najpotrebniji. Poznato je da mnogi sumnjaju u altruizam kao motiv ponašanja. Takvo stanovište imaju, na primer, zastupnici psihološkog egoizma, koji smatraju da i dela koja su naizgled altruistična za cilj ustvari imaju ličnu korist. Mnogi koji su se susreli sa nehumanim i neprofesionalnim postupanjem lekara sigurno će prihvatiti ovakvo gledište i tvrditi kako je lekarima sopstvena korist osnovni motiv bavljenja medicinom.

Naravno, nikako ne smemo osporiti vrednost i humanost delatnosti zdravstvenih radnika. Međutim, na belom mantilu, mrlje su  nekako upadljivije, pa neodgovorni, korumpirani i loše obrazovani lekari lako kaljaju ugled čitave profesije. Svako ima pravo na grešku, ali lekari ne smeju imati pravo da sistematski greše i da svojom nekompetentnošću ugrožavaju živote onih kojima treba da pomažu. Ako neko sistematski pravi pogrešne procene i donosi pogrešne odluke, onda naprosto nema pravo da se bavi lekarskim pozivom i treba da zaglavi robiju.

Koliko je altruizam prisutan kod lekara? Nije li možda on više deo stereotipa nego stvarna odlika? Na to pitanje je, naravno, nemoguće dati pravi odgovor. Svako istraživanje koje se odnosi na ovaj problem treba uzeti sa rezervom. Pre svega zbog toga što postoji velika verovatnoća davanja socijalno poželjnih odgovora, kao i zbog upitne sposobnosti samih ispitanika da shvate i priznaju svoju istinsku motivaciju.

Ipak, pokušao sam da nađem rezultate nekih istraživanja o motivima za studije medicine. U jednom istraživanju iz 2006., sprovedenom na Univerzitetu u Helsinkiju, brucoši su, između ostalog, davali iskaze o motivima zbog kojih su upisivali studije medicine i stomatologije. Motivi navedeni u prvim iskazima su smatrani primarnim, a oni u drugim sekundarnim. Najčešće su kao primarne studenti navodili motive profesionalne prirode ("To je dobra, ugledna i sigurna profesija" - 28.4%), potom altruistične ("Želim da pomažem ljudima" - 25,2%) i naučna interesovanja ("Zainteresovan sam za medicinu kao nauku i za sprovođenje istraživanja" - 22,6%).

Ove rezultate nikako ne smemo generalizovati. Međutim, činjenica da je svega jedna četvrtina ispitanika navodila altruizam kao primarni motiv pomalo kvari onu ustaljenu ideju "dobrog doktora."

Tagovi ·

24.01.2008. 21:33

sposobna - 26.01.2008. 04:28

Nikada nisam razmišljala da jelekarima motivacija za baviti se medicinom, sopstvena korist. Onaj ko se odluči za medicinu, odučio se za godine mukotrpnog studiranja, volontiranja, specijaliziranja...
Tačno, na belom mantilu i mala mrlja je upadljiva, naročito kad je to mrlja nečijeg života!
U našoj zemlji nije problem u lekarima nego u zdravstvu!
A što se tiče lekarskih komisija, tužno je što se uopšte nazivaju lekarskim, a još tužnije je što ljudi koji sede u njima imaju zvanje lekara. Bar je tako u Novom Sadu.Mislim da i kamen ima više ljudskosti nego oni koji rade tamo. Njima je cilj sačuvati fond socijalnog osiguranja, a ne pacijent. U krajnjoj liniji, ako se komosija smatra da je pacijent sposoban za posao, bez obzira na izestaj i mišljenje lekara specijaliste, gde je tu drugi lekar specijalista, gde su tu dodatni pregledi? I zašto moraju da se vredjaju pacijenti? Zato što im je cilj da više nikada se ne pojavite tamo, a pri tome oni leče svoje komplekse. Verovatno nisu mogli da rade kao lekari, odnosno da leče pacijente (Bogu hvala), pa sad sedeći u komisiji izigravaju bogove u odnosu na specijaliste koji leče pacijente i predlažu bolovanja.
Volela bih da lekari specijalisti odu u Vase Stajica, evo dajem ja moje dokumente i da umesto mene odu na komisiju, pa da se sami uvere u ponašanje komisije. Isto predlem i ministrima i svim onima koji pišu zakone i usvajaju ih. Ti što pišu i usvajaju zakone svoja prava ostvaruju drugim putevima, njima je preko veze sve omogućeno!

Mala - 04.10.2008. 15:37

Tema me je podsetila na nesto mnogo "gore". Koliko niskosti, monstruoznosti, nehumanosti, necovecnosti i cega jos... je potrebno da biste se bavili KRADJOM BEBA? Ni sopstvena korist ne moze umiriti takvu prljavu savest! Cast izuzecima. Mislim da o ovome treba vise pisati.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


9 + 7 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too