Zanima vas psihologija?

Alkoholičari prirodno impulsivniji

Istraživanja ukazuju na mogućnost da su alkoholičari i narkomani prirodno impulsivniji. Naučnici su do otkrića došli preko ispitivanja mozga devetorice treznih alkoholičara u oporavku i deset pojedinaca koji nikad u životu nisu zloupotrebljavali psihoaktivne supstance. Rezultati do kojih se došlo mogli bi biti korisni pri nalaženju leka za tretman alkoholizma i drugih oblika zavisnosti.

Dobrovoljni ispitanici su učestvovali u zadatku donošenja finansijskih odluka, pri čemu su mogli da biraju između "manje novca sada" ili "više novca kasnije." Trezni alkoholičari su se opredeljivali za opciju "sada" skoro tri puta više od onih u kontrolnoj grupi, što je ukazivalo na instinkt za impulsivno ponašanje. U isto vreme snimci su otkrili sniženu aktivnost u orbitalnom frontalnom korteksu kod ispitanika koji su birali opciju "sada." Upravo ovaj deo mozga je odgovoran za pametno odlučivanje zasnovano na dugoročnim posledicama. Orbitalni frontalni korteks je poput kočnica. Kada su kočnice aktivirane, ljudi planiraju budućnost. Bez kočnica, oni biraju kratkoročnu dobit. Nalazi ukazuju na postojanje nekakve "kognitivne razlike" kod zavisnika. Njihovi mozgovi najverovatnije ne obrađuju potpuno dugoročne posledice njihovih izbora.

Američki naučnici sa Univerziteta u Severnoj Karolini su otkrili i genetsku vezu koja se odnosi na neurotransmiter dopamin. Oni veruju da bi podizanje nivoa dopamina predstavljalo efikasan tretman zavisnosti. Parkinsonova i Alchajmerova bolest takođe podrazumevaju snižen nivo dopamina i tretiraju se lekovima koji podižu njegov nivo u mozgu.

(Daily Mail)

Tagovi · ·

27.12.2007. 21:23

Nema komentara.

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


2 + 7 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too