Zanima vas psihologija?

Ajnštajn, Njutn, de Gol i autizam

Ajnstajn i NjutnAlbert Ajnštajn i Isak Njutn su imali simptome psihijatrijskih poremećaja koji su možda bili ključ njihovog genija, tvrdi Majkl Ficdžerald, psihijatar iz Dablina. On kaže da su karakteristike poremećaja iz autističnog spektra, Aspergerovog sindroma na primer, iste one koje se povezuju sa kreativnim genijem.

Ficdžerald, autor knjige "Geni genija: kako su talenti sa Aspergerom promenili svet," smatra da su i Enoh Pauel i Šarl de Gol imali Aspergerov sindrom i da je ovaj poremećaj kod de Gola bio od ključnog značaja za njegov uspeh. Šarl de Gol je bio hladan, sjajnog pamćenja, bez empatije prema drugima i bio je veoma dominatna osoba sa izraženom težnjom da kontroliše.

Poznato je da je Isak Njutn radio danima bez prestanka. Ajnštajn je radio u patentnom zavodu, jer je bio suviše nemiran za posao na univerzitetu.

"Psihijatrija se fokusira skoro isključivo na negativne strane različitih oblika mentalne bolesti," dodaje Ficdžerald. "Želim da pokažem da psihijatrijski poremećaji imaju i pozitivne dimenzije."

(UPI)

Tagovi ·

24.02.2008. 18:11

zeus - 10.03.2008. 13:36

ok samo ne razumijem zasto se to smatra za bolest koje lose ucinke ima AS ako je neko drugaciji ne mora znaciti da je to bolest samo imam sira shvatanja

Pošalji komentar

(*) obavezna polja

:

:

:


1 + 2 =

Novi tekstovi:

Novi komentari:

Tagovi

Linkovi

Psihologija - linkovi
Društvo psihologa Srbije
Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu
Komunikologija i poslovno komuniciranje


| RSS članaka | RSS komentara |

Psihologija Blog

Promote Your Page Too